Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Έκτακτη είδηση: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε: Το καταδρομικό της Μόσχας βυθίστηκε

  • από
Έκτακτη είδηση: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε: Το καταδρομικό της Μόσχας βυθίστηκε
Έκτακτη είδηση: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε: Το καταδρομικό της Μόσχας βυθίστηκε

Ανακοινώθηκε ότι βυθίστηκε το ρωσικό κρουαζιερόπλοιο Moscow, το οποίο η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι έπληξε με πύραυλο Neptune. Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι το καταδρομικό της Μόσχας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε έκρηξη πυρομαχικών, βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούσε προς το λιμάνι προορισμού. Το πλοίο βυθίστηκε σε θυελλώδεις συνθήκες στη θάλασσα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το πλήρωμα του καταδρομικού εκκενώθηκε στα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή.

Στην προηγούμενη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, “Τα πυρομαχικά στο καταδρομικό της Μόσχας εξερράγησαν ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς. Το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Όλο το πλήρωμα εκκενώθηκε. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται”.

Οι ΗΠΑ δεν ήταν σίγουροι τι υπήρχε στο πλοίο

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο), Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι αξιολόγησαν τουλάχιστον μία έκρηξη στο ρωσικό καταδρομικό και ότι ήταν μια αρκετά μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο πλοίο. Τώρα πιστεύουμε ότι πηγαίνει πιο ανατολικά. «Πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα ελλιμενιστεί στη Σεβαστούπολη για επισκευές, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι το προκάλεσε (την έκρηξη)», είπε.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, από την άλλη, δήλωσε σε δήλωσή του ότι η Μόσχα έπρεπε να παραδεχτεί ότι η Ρωσία υπέστη σοβαρές ζημιές στο πλοίο: «Έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι ότι ήταν απλώς ανικανότητα, η άλλη είναι ότι τους χάκαραν. Δεν είναι καλό αποτέλεσμα για κανέναν από τους δύο», είπε.

Η Ουκρανία λέει ότι έπληξε το καταδρομικό Μόσχα

Ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, Σύμβουλος του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας χθες το βράδυ, δήλωσε σε δήλωσή του: «Το πλοίο με πλήρωμα 510 ατόμων, που ονομάζεται Μόσχα, που πολιορκούσε το Snake Island, χτυπήθηκε».

Ο κυβερνήτης της Οδησσού Maksim Marchenko είπε, “Το πλοίο με το όνομα Μόσχα πήγε στο μέρος όπου εκδιώχθηκαν οι στρατιώτες μας στο νησί των φιδιών. Οι πύραυλοι με το όνομα Neptune προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο ρωσικό πλοίο.”

Το καταδρομικό Μόσχα ήταν στην ημερήσια διάταξη τις πρώτες ημέρες των επιθέσεων

Το καταδρομικό Μόσχα ήρθε στο προσκήνιο όταν χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο νησί των φιδιών στα ανοιχτά του Δέλτα του Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα, τις πρώτες ημέρες της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες στο νησί δεν παραδόθηκαν, είπε στον ρωσικό στρατό «Πήγαινε στο διάολο».

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Μόσχα, μήκους 186 μέτρων, τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ήταν το επικεφαλής πλοίο της κλάσης Project 1164 Atlant του σοβιετικού ναυτικού και αρχικά ονομαζόταν Slava. Ωστόσο, αργότερα το όνομά του άλλαξε σε “Μόσχα”. Ο κύριος οπλισμός του θωρηκτού είναι γνωστός ως αντιπλοϊκοί πύραυλοι P-1000 Vulcan. Το καταδρομικό, το οποίο έγινε η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας το 2000, έπαιξε βασικό ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία το 2015.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek