Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ανακοινώθηκε ο σουηδικός Τύπος! Έγγραφο αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ

  • από
Ανακοινώθηκε ο σουηδικός Τύπος!  Έγγραφο αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ανακοινώθηκε ο σουηδικός Τύπος!  Έγγραφο αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε την αίτηση της χώρας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σουηδική κρατική τηλεόραση SVT και το κανάλι TV4 μετέδωσαν πλάνα της υπουργού Εξωτερικών Αν Λίντε να υπογράφει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

(Φωτογραφία: AFP-TT News Agency)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, ο υπουργός Λίντε, ο οποίος υπέγραψε σε ζωντανή μετάδοση, είπε ότι η κίνηση του ΝΑΤΟ ήταν «το καλύτερο για τη Σουηδία».

ΜΕΛΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Η Σουηδία, που έφερε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκανε ένα ιστορικό βήμα εγκαταλείποντας την πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας, την οποία εφαρμόζει για περισσότερα από 200 χρόνια.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ulf Kristersson, παραχώρησαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου. Κάνοντας δηλώσεις στη συνάντηση, ο Άντερσον ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ. Σημειώνοντας ότι δεν έχει δει ακόμη μια άμεση στρατιωτική απειλή κατά της Σουηδίας, ο Άντερσον είπε ότι η Σουηδία θα στείλει την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία, επομένως η επίσημη ημερομηνία αίτησης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ο Άντερσον δήλωσε επίσης ότι οι Σουηδοί μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδέες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τη Σουηδία.

Η απάντηση του Πούτιν στην κίνηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η απάντηση του Πούτιν στην κίνηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

ΚΑΘΑΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΡΔΟΓΑΝ

Μιλώντας για την επίσκεψη της διπλωματικής αντιπροσωπείας, αποτελούμενη από υψηλού επιπέδου εκπροσώπους από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες, ο Ερντογάν είπε: «Θα έρθουν να μας πείσουν. Ας μην κουραστούν. όσοι επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία δεν θα πουν ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας». χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Πώς θα είναι η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;  Όλες οι λεπτομέρειες

Πώς θα είναι η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Όλες οι λεπτομέρειες

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΠΟΥΤΙΝ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν βλέπει την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως απειλή, αλλά ότι η ανάπτυξη στρατιωτικής υποδομής εκεί θα μπορούσε να προκαλέσει απάντηση από τη Μόσχα. Η απόφαση της Σουηδίας για τις εξελίξεις αξιολογήθηκε ως «απάντηση τζετ» στον Πούτιν.

ΚΡΕΜΛΙΝΟ: ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Πεσκόφ, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι, ως Μόσχα, παρακολούθησαν στενά τη διαδικασία και χρησιμοποίησαν τις ακόλουθες δηλώσεις·

«Δεν πιστεύουμε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Ευρώπης και θα βελτιώσει την κατάσταση. Με άλλα λόγια, αυτό δεν μας πείθει. Αυτό είναι ένα σοβαρό και ανησυχητικό ζήτημα. Εξετάζουμε προσεκτικά τις πιθανές απειλές για την ασφάλειά μας από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Τονίζοντας ότι η Ουκρανία μπορεί επίσης να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη διαίρεση της γης, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν έχουμε εδαφική διαμάχη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα κατανομής γης με ένα κράτος που εντάχθηκε στη συμμαχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek