Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αποδεικνύεται ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μεγάλη παρέλαση της «Ημέρας της Νίκης».

  • από
Αποδεικνύεται ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μεγάλη παρέλαση της «Ημέρας της Νίκης».
Αποδεικνύεται ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μεγάλη παρέλαση της «Ημέρας της Νίκης».

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, η μοίρα των Ουκρανών στρατιωτών και αμάχων υπό τον ρωσικό αποκλεισμό στην πόλη της Μαριούπολης εξακολουθεί να αποτελεί θέμα περιέργειας.

Ουκρανοί στρατιώτες στο εργοστάσιο «Azovstal» στην κρίσιμης σημασίας ουκρανική πόλη Μαριούπολη φέρεται να αντιστάθηκαν και αρνήθηκαν να παραδοθούν. Αναφέρεται ότι ενώ συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις, περισσότεροι από 500 άμαχοι συνολικά απομακρύνθηκαν από την πόλη και τις εγκαταστάσεις στην επιχείρηση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 άμαχοι στο εργοστάσιο είναι εγκλωβισμένοι σε υπόγειες αποθήκες, με πολύ λίγο φαγητό και νερό μαζί τους.

Ο Andriy Yermak, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy, δήλωσε ότι πραγματοποίησαν μια «σύνθετη επιχείρηση» και ότι η χώρα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο «για να σώσει όλους τους πολίτες και τους στρατιώτες».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, από την άλλη, χαρακτήρισε την εμπόλεμη ζώνη στη Μαριούπολη ως «θέα της κόλασης». Ο Γκουτέρες είπε ότι όλα όσα χρειάζεται να γίνουν για να βγουν οι άνθρωποι από εδώ πρέπει να γίνουν.

Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να παράσχουν έναν ασφαλή διάδρομο εκκένωσης για όλους τους αμάχους, αλλά ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να παραδοθούν. Οι Ουκρανοί στρατιώτες στο εργοστάσιο δήλωσαν ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν παρά την απόφαση κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο η ημερομηνία της 9ης Μαΐου πλησιάζει. Στις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάθε χρόνο, ο Πούτιν αναμενόταν να ανακοινώσει τα μεγάλα του επιτεύγματα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε χθεσινή δήλωση ότι δεν είναι σαφές εάν η τελετή της 9ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Μαριούπολη, αλλά ότι «θα έρθει η ώρα να γιορτάσουμε και εκεί την Ημέρα της Νίκης».

Η Ρωσία συνεχίζει τις προετοιμασίες της στη Μόσχα. Ο ρωσικός στρατός έκανε πρόβα για τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Η 9η Μαΐου Ημέρα της Νίκης, που παραδοσιακά γιορτάζεται από τη Ρωσία, εφιστά φέτος την προσοχή όλου του κόσμου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Λέγεται ότι στις 9 Μαΐου ο Πούτιν ήθελε μια συμβολική «νίκη» για τον ρωσικό λαό. Σύμφωνα με τη βρετανική «The Guardian», η Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε ως επί το πλείστον από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, πήγε στους αξιωματούχους του Κρεμλίνου και στους αξιωματικούς προπαγάνδας του Πούτιν για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης. Αναφέρεται ότι τα κτιριακά συντρίμμια έχουν καθαριστεί στην πόλη, έχει ξεκινήσει η κατασκευή φιλορωσικών αγαλμάτων και αφαιρέθηκαν οι ουκρανικές πινακίδες και αντικαταστάθηκαν με ρωσικές.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Ρωσίας, η Μαριούπολη θα είναι το κέντρο της «εορτής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Για το λόγο αυτό, οι δρόμοι της πόλης καθαρίζονται γρήγορα από ερείπια, πτώματα και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), 3,8 εκατομμύρια Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ενώ αναφέρθηκε στην έκθεση ότι αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα για επαγγελματικούς, εμπορικούς, τουριστικούς και ιδιωτικούς λόγους, σημειώθηκε επίσης ότι από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρξε ξαφνική αύξηση του αριθμού των Ρώσων μετανάστευσε στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Μεταξύ των λόγων που οι Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα, εκτός από την αντίθεσή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας, ερμηνεύεται ότι οι φήμες ότι ο στρατιωτικός νόμος και η επιστράτευση για στρατιωτική θητεία είναι αποτελεσματικές.

Έχει υποστηριχθεί ότι η Ρωσία, η οποία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, βρίσκεται στο τέλος των πυραύλων της και διεξάγει έναν «υλικοτεχνικό πόλεμο» για να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις της. Ο ναύαρχος Sir Tony Radakin, Διοικητής των Βρετανικών Αμυντικών Δυνάμεων, είπε ότι η ταχύτητα με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους και άλλα όπλα σημαίνει ότι ο Πούτιν εμπλέκεται σε έναν «πόλεμο υλικοτεχνικής υποστήριξης» για να τους προμηθεύσει. Ο ναύαρχος Ραντάκιν ανέφερε επίσης ότι το 25 τοις εκατό των ρωσικών δυνάμεων ουσιαστικά εξοντώθηκε, είτε με φόνους είτε με ζημιές σε ομάδες τακτικών ταγμάτων. Ο Ραντάκιν δήλωσε ότι ο Πούτιν δεχόταν «μεγάλη πίεση» να κηρύξει τη νίκη στον ρωσικό λαό στο Ντονμπάς και ότι ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek