Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Απόφαση μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Συνέβη το πρώτο

  • από
Απόφαση μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Συνέβη το πρώτο
Απόφαση μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Συνέβη το πρώτο

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ψηφίστηκε για τον καθορισμό των 5 προσωρινών μελών που θα υπηρετήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μεταξύ 2023 και 2024. Στην ψηφοφορία, ο Εκουαδόρ, η Ιαπωνία, η Μάλτα, η Μοζαμβίκη και η Ελβετία έγιναν τα νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Ελβετία ήταν μεταξύ των 15 χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Ισημερινός, η Ιαπωνία, η Μάλτα, η Μοζαμβίκη και η Ελβετία δεν έλαβαν μέρος στις εκλογές. Για να εκλεγεί κανείς ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι απαραίτητο να συγκεντρώσει τα 2/3 των συνολικών ψήφων στις εκλογές που θα διεξαχθούν στην 193μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ενώ η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση γίνεται ανώνυμα, δεν υπάρχει «όχι», αντίθετα χρησιμοποιούνται αποχές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελείται από 5 μόνιμα μέλη που αποτελούνται από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, και 10 κράτη μέλη που επιλέγονται μεταξύ 5 γεωγραφικών ομάδων. Ενώ τα 10 προσωρινά κράτη μέλη καθορίζονται από τις εκλογές που διεξάγονται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάθε 2 χρόνια, η Προεδρία του Συμβουλίου αλλάζει χέρια μεταξύ των κρατών μελών μία φορά το μήνα.

Η θητεία των μόνιμων μελών της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Ινδίας, της Κένυας και του Μεξικού θα λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η θητεία του Ισημερινού, της Ιαπωνίας, της Μάλτας, της Μοζαμβίκης και της Ελβετίας θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek