Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Από το ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία: Συμφιλίωση με την Τουρκία

  • από
Από το ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία: Συμφιλίωση με την Τουρκία
Από το ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία: Συμφιλίωση με την Τουρκία

Σύμφωνα με τα νέα της Nuray Babacan από τη Hürriyet, το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία ήταν η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Βίλνιους μεταξύ 27-30 Μαΐου, μαθεύτηκε ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν παρόμοιες απόψεις για την αντιμετώπιση των ευαισθησιών της Τουρκίας και κάλεσαν για συμφιλίωση.

ΛΟΜΠΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν, ειδικά οι ΗΠΑ και η Αγγλία άσκησαν πιέσεις στη Σουηδία και τη Φινλανδία για να ανταποκριθούν στις ευαισθησίες της Τουρκίας. Τούρκοι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι υπάρχουν πολλοί ξένοι βουλευτές που εξέφρασαν ότι τα αιτήματα της Τουρκίας είναι δικαιολογημένα. Στις συναντήσεις μαθεύτηκε ότι η ανώτατη διοίκηση του ΝΑΤΟ είπε ότι τα αιτήματα της Τουρκίας ήταν δικαιολογημένα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Τα αιτήματα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν το σημαντικότερο θέμα της λιθουανικής συνάντησης. Ενώ αναφέρθηκε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έπρεπε να προβούν σε ορισμένες νομικές ρυθμίσεις στη δική τους εσωτερική νομοθεσία, κοινοποιήθηκε ότι οι δύο χώρες εργάζονταν για αυτό το θέμα. Τούρκοι βουλευτές μετέφεραν στην Άγκυρα ότι είχαν την εντύπωση ότι τα εύλογα αιτήματα της Τουρκίας θα ικανοποιηθούν.

ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ ΤΡΟΠΟ

Έμαθα ότι έγιναν αξιολογήσεις ότι πρέπει να βρεθεί μια μέση οδός στο ΝΑΤΟ για τη λύση του προβλήματος, ότι η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις θέσεις που έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και ότι η πρωτοβουλία πρέπει να είναι χρησιμοποιείται για την επίλυση του προβλήματος εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις όλων των μερών. Στη Γενική Συνέλευση αξιολογήθηκε ότι η έμφαση των προέδρων της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βουλή στη σημασία των ευαισθησιών της Τουρκίας και ότι θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΕΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Στις συναντήσεις στη Λιθουανία, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία είναι αξιόπιστος εταίρος και ότι η στάση της στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ δηλώθηκε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η απόφαση για το κλείσιμο του Βοσπόρου, ιδιαίτερα του Βοσπόρου.

3 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες εντός λίγων ημερών με αντιπροσωπείες από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας. Δηλώνοντας ότι παίρνουν πολύ σοβαρά τις τρομοκρατικές απειλές κατά της Τουρκίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να καθίσουν και να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών του PKK κατά της Τουρκίας. Και φυσικά παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτές τις τρομοκρατικές απειλές. Γνωρίζουμε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και επομένως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Όταν εκφράζουν τις ανησυχίες τους, φυσικά, καθόμαστε και βλέπουμε πώς μπορούμε να βρούμε μια λύση», είπε. (Razi CANIKLIGIL/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ)

Κρίσιμη απάντηση από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη

Κρίσιμη απάντηση από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek