Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Δήλωση του ΝΑΤΟ για την Τουρκία: Διαδραματίζει βασικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

  • από
Δήλωση του ΝΑΤΟ για την Τουρκία: Διαδραματίζει βασικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
Δήλωση του ΝΑΤΟ για την Τουρκία: Διαδραματίζει βασικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε σε ερωτήσεις στη ζωντανή μετάδοση του ειδησεογραφικού ιστότοπου Politico με έδρα τις ΗΠΑ. Δηλώνοντας ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία εργάζονται ενεργά για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι συζήτησαν επίσης τις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στόχος του είναι να βρει έναν κοινό τρόπο για να ενταχθούν και οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.
Αναφερόμενος στις διαφορές απόψεων στο ΝΑΤΟ σχετικά με μια ερώτηση, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Καταρχάς, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ για πολλά θέματα. Αυτό ήταν πάντα έτσι» χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις, η κρίση του Σουέζ τη δεκαετία του 1950, ο διαχωρισμός της Γαλλίας από τη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ τη δεκαετία του 1960 και η μετεγκατάσταση του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ από το Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας, στις Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα του Βελγίου, οι πόλεμοι του στην Αφρική και το Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970 έδωσαν ένα παράδειγμα του πολέμου στο Ιράκ.

Υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι 30 διαφορετικά έθνη με διαφορετικά πολιτικά κόμματα στην εξουσία, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Το εντυπωσιακό με το ΝΑΤΟ είναι ότι αν και είμαστε 30 διαφορετικοί σύμμαχοι με διαφορετικές απόψεις για πολλά θέματα, συμφωνούμε σε πολλά θέματα, συμφωνούμε πάντα στα βασικά θέματα που είναι έτοιμα να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε, θα είμαστε», είπε.

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΝΑΤΟΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ»

Δηλώνοντας ότι είναι σίγουρος ότι οι σύμμαχοι συμφωνούν για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο Στόλτενμπεργκ είπε: “Είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε τις διαφορές και τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι το πιο κατεστραμμένο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τουρκίας. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι σύμμαχος χώρα. Μια χώρα στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας, η οποία είναι μεγάλης σημασίας για τη συμμαχία μας, έπαιξε και συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι χώρα της Μαύρης Θάλασσας, ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή κάνει πολύ σημαντική δουλειά και διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για τις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία, «Επομένως, όταν εκφράζουν τις ανησυχίες τους, φυσικά πρέπει να καθίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες. Αυτή τη στιγμή διαβουλεύουμε ακριβώς αυτό. Ελπίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη το συντομότερο δυνατό», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek