Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Δημοψήφισμα «ΟΚ ή συνεχίστε» στο Μεξικό

  • από
Δημοψήφισμα «ΟΚ ή συνεχίστε» στο Μεξικό
Δημοψήφισμα «ΟΚ ή συνεχίστε» στο Μεξικό

Με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο Μεξικό, το κοινό θα αποφασίσει εάν ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018, θα συνεχίσει να υπηρετεί τα υπόλοιπα τρία χρόνια στην εξουσία. Η ψηφοφορία, που ξεκίνησε στις 08:00 τοπική ώρα στο δημοψήφισμα, θα ολοκληρωθεί στις 18:00. Το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο του Μεξικού (INE) αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μεταξύ 21.00 και 22.00 τοπική ώρα.

Αυτό το δημοψήφισμα, το οποίο κατοχυρώνεται στη μεξικανική νομοθεσία και που αποφασίζει εάν κάθε αρχηγός κράτους πρέπει να παραμείνει στη θέση του στη μέση της θητείας του, δεν έχει εφαρμοστεί στη χώρα εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, φέτος διεξάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μετά από επιμονή του Ομπραντόρ.

Στο Μεξικό, η αντιπολίτευση εξέφρασε την ανοιχτή αντίθεσή της στο δημοψήφισμα. Ενώ ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη χώρα ζήτησαν μποϊκοτάζ των ψηφοφόρων, υποστηρίζοντας ότι αυτό το δημοψήφισμα ήταν περιττό, το INE απάντησε ότι η πρόταση του Ομπραντόρ για δημοψήφισμα θα ήταν περιττή δαπάνη.

Εάν η συμμετοχή του 40% που απαιτείται για να είναι έγκυρη η απόφαση του δημοψηφίσματος, ο Ομπραντόρ αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, αλλά αναμένεται να επικριθεί από την αντιπολίτευση και το ΙΝΕ για χρήση του κρατικού προϋπολογισμού για περιττές δαπάνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek