Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

«Ηλεκτροπληξία» από τη Ρωσία στη Φινλανδία! – Νέα από τον κόσμο

  • από
«Ηλεκτροπληξία» από τη Ρωσία στη Φινλανδία!  - Νέα από τον κόσμο
«Ηλεκτροπληξία» από τη Ρωσία στη Φινλανδία!

Σε γραπτή δήλωση που έκανε η φινλανδική θυγατρική της Inter RAO, RAO Nordic Oy, ανέφερε ότι η εταιρεία εισήγαγε ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία και την προμήθευε στη Φινλανδία.

Επισημαίνοντας ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει πληρωμή για τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας από τις 6 Μαΐου, τονίστηκε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά στην 20ετή εμπορική ιστορία της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα νέα του BBC, η δήλωση περιελάμβανε την πληροφορία ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία λόγω μη πληρωμών, «Ως εκ τούτου, πρέπει να σταματήσουμε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία από τις 14 Μαΐου. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας με τη Ρωσία θα ξαναρχίσει». συμπεριλήφθηκαν δηλώσεις.

«ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ»

Στη δήλωση που έκανε η φινλανδική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Fingrid, ανέφερε ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα εισάγεται από τη Σουηδία αντί από τη Ρωσία και δεν θα υπάρχουν προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Έτσι, η ρωσική εταιρεία θα διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία. «Αυτό είναι εξαιρετικό και είναι η πρώτη φορά στην επιχειρηματική μας ιστορία εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες», δήλωσε η ρωσική κρατική εταιρεία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ?

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι εάν η Φινλανδία υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να αντιδράσει. Οι σκληρές δηλώσεις από το Κρεμλίνο έγιναν αφότου ο Φινλανδός πρόεδρος και πρωθυπουργός δήλωσαν ότι η χώρα πρέπει «αμέσως» να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος Sauli Niinistö και η πρωθυπουργός Sanna Marin έκαναν κοινή δήλωση, λέγοντας ότι αναμένουν μια απόφαση για το θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες.

Η αξιολόγηση της Φινλανδίας για την επιλογή ένταξης στο ΝΑΤΟ ήρθε στο προσκήνιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, έχει μείνει εκτός ΝΑΤΟ για να αποφύγει την αντίδραση του ανατολικού γείτονά της.

Η Φινλανδία θα ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της για το ΝΑΤΟ την Κυριακή, μετά από εξέταση από το κοινοβούλιο και άλλες κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες. Η Σουηδία είπε ότι θα ανακοινώσει παρόμοια απόφαση την ίδια μέρα.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Αυτές οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν διατηρήσει την ουδετερότητά τους μέχρι τώρα. Η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο φινλανδικό κοινό ήταν περίπου 20-25 τοις εκατό εδώ και χρόνια. Ωστόσο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η υποστήριξη έχει αυξηθεί στο 76%.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις δύο χώρες να μην εγκαταλείψουν τη μακροχρόνια πολιτική της στρατιωτικής μη ευθυγράμμισης και απείλησε να λάβει κάποια αντίμετρα διαφορετικά.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε: «Εσύ το προκάλεσες αυτό».

Ένα από τα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι να είναι κανείς δημοκρατικός. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα καλωσορίσουν και τις δύο χώρες.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε επίσης συμφωνία ασφαλείας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η συμφωνία προβλέπει την αμοιβαία βοήθεια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών αυτών σε περίπτωση επίθεσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε τις συμφωνίες μετά την επίσκεψη στις δύο χώρες την Τετάρτη. Σε συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Andersson, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι η αμοιβαία συνεργασία έχει γίνει «πολύ πιο σημαντική» λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek