Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ένταξη της Ρωσίας ανεστάλη… Νέο μέλος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

  • από
Η ένταξη της Ρωσίας ανεστάλη... Νέο μέλος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Η ένταξη της Ρωσίας ανεστάλη... Νέο μέλος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Τσεχική Δημοκρατία εξελέγη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για να αντικαταστήσει τη Ρωσία, η ένταξη της οποίας ανεστάλη μετά τις επιθέσεις της στην Ουκρανία. Η Τσεχία έλαβε τις ψήφους 157 μελών στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ 23 χώρες απείχαν. Η τσεχική θητεία αρχίζει σήμερα και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σε ειδική σύνοδο την Πέμπτη λόγω της ρωσικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

«Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΑΣ»
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsky δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που η Τσεχική Δημοκρατία εξελέγη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ευχαριστώ τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την εμπιστοσύνη τους. Την Πέμπτη μας περιμένει συνάντηση για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησής μας», είπε.
Ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι γνωστό ως το όργανο του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, το οποίο συγκροτείται από 47 χώρες και στοχεύει στην ανάπτυξη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά μπορεί να εγκρίνει τη σύσταση ερευνητικών επιτροπών. και οι αποφάσεις που λαμβάνονται ερμηνεύονται ως σημαντικό πολιτικό μήνυμα.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημιούργησε μια επιτροπή στις αρχές Μαρτίου για να ερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 7 Απριλίου για την αναστολή της ένταξης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεστάλη αφού 93 από τις 175 χώρες ψήφισαν «ναι». Στην ψηφοφορία, 24 χώρες ψήφισαν «όχι» και 58 χώρες «απείχαν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek