Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η απόφαση «ενοίκιο» στην Ολλανδία! Όρια για τους ιδιοκτήτες σπιτιού

  • από
Η απόφαση «ενοίκιο» στην Ολλανδία!  Όρια για τους ιδιοκτήτες σπιτιού
Η απόφαση «ενοίκιο» στην Ολλανδία!  Όρια για τους ιδιοκτήτες σπιτιού

Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Στέγασης και Χωροταξίας Hugo de Jonge, τα ενοίκια έως 1250 ευρώ το μήνα θα προστατεύονται από το «παιχνίδι προσφοράς-ζήτησης».

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, θα εισαχθεί σύστημα μοριοδότησης για τα σπίτια της ελεύθερης αγοράς, όπως οι κοινωνικές κατοικίες που ενοικιάζονται από δήμους σε ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος, των οποίων το ενοίκιο φτάνει τα 763 ευρώ.

Η βαθμολογία θα γίνει σύμφωνα με ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος των σπιτιών και ο αριθμός των δωματίων, και η αξία ενοικίου μεταξύ 1000 και 1250 ευρώ θα καθοριστεί σύμφωνα με την υψηλότερη βαθμολογία για τα σπίτια που ενοικιάζονται στην ελεύθερη αγορά, εκτός από τα κοινωνικά στέγαση.

Σύμφωνα με τον υπουργό de Jonge, αυτά τα συστήματα θα προστατεύουν περίπου το 90 τοις εκατό των ενοικιαζόμενων ακινήτων και οι ιδιοκτήτες δεν θα επιτρέπεται πλέον να ορίζουν το ποσό του ενοικίου κατά τη διακριτική τους ευχέρεια.

«Σκληρή αλλά απαραίτητη ενέργεια»
Ο Ολλανδός υπουργός θεωρεί ότι πρόκειται για «σκληρή αλλά αναγκαία παρέμβαση». Γιατί σύμφωνα με τον de Jonge, οι ενοικιαστές κακοποιούνται πολύ λόγω έλλειψης στέγης. Αυτό επηρεάζει τα προς το ζην των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό στη βουλή τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι δήμοι θα μπορούν να θέσουν όρους για την ενοικίαση κατοικιών σε ορισμένες πόλεις ή περιφέρειες.

Οι δήμοι θα παρακολουθούν εάν οι ιδιοκτήτες κατοικιών συμμορφώνονται με το σύστημα μοριοδότησης ή αν νοικιάζουν το σπίτι τους σε υπέρογκες τιμές.

Ο υπουργός Hugo de Jonge ανακοίνωσε επίσης ένα «προσιτό σχέδιο στέγασης» για άτομα μεσαίου εισοδήματος, όπως δασκάλους, νοσηλευτές και αστυνομικούς. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι πιο εύκολο για τις ομάδες μεσαίου εισοδήματος να βρουν σπίτι. Οι δήμοι θα διαθέσουν σπίτια σε αυτά τα τμήματα.

Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου, επιδιώκεται επίσης ότι οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος δεν θα συντριβούν από το υψηλό κόστος ενοικίασης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η αύξηση του ενοικίου θα περιοριστεί για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και η κοινωνική στέγαση θα διατεθεί ανάλογα με το εισόδημά τους. Θα διευκολυνθεί επίσης η βοήθεια ενοικίασης για άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Η ηλικία στην οποία οι νέοι λαμβάνουν στεγαστική βοήθεια θα μειωθεί επίσης από τα 23 στα 21 έτη.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χτίσει περισσότερες κατοικίες για ομάδες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι 350 χιλιάδες από τις 900 χιλιάδες κατοικίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2030 θα διατεθούν σε ομάδες μεσαίου εισοδήματος. 250 χιλιάδες κατοικίες θα χρησιμοποιηθούν και ως κοινωνικά ενοικιαζόμενα σπίτια.

ΟΙ ΣΩΣΤΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ

Σύμφωνα με οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ενοικιαστών στην Ολλανδία, η κρατική παρέμβαση στα υψηλά ενοίκια είναι ένα απαραίτητο βήμα.

Σε δήλωση στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS από την Ολλανδική Εθνική Ένωση Ενοικιαστών, τονίστηκε ότι ο κανονισμός θα προστατεύει περισσότερους ενοικιαστές από υπέρογκες τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα ενός σπιτιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek