Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Ουκρανία εμφανίστηκε στα παρασκήνια της χρηματιστηριακής κρίσης

  • από
Η Ουκρανία εμφανίστηκε στα παρασκήνια της χρηματιστηριακής κρίσης
Η Ουκρανία εμφανίστηκε στα παρασκήνια της χρηματιστηριακής κρίσης

Η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας έχει σταματήσει καθώς η ουκρανική εισβολή έχει περάσει πάνω από ένα μήνα. Βρετανικές αμυντικές πηγές ανακοίνωσαν ότι μετά από πέντε εβδομάδες συγκρούσεων και σφοδρούς βομβαρδισμούς, τα κρίσιμα όπλα του ρωσικού στρατού είχαν εξαντληθεί και δεν μπορούσαν πλέον να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πίσω από τα εξαντλημένα αποθέματα, υπήρχε μια μεγάλη έκπληξη που κανείς δεν περίμενε. Αποδείχθηκε ότι ένα σημαντικό μέρος των κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών και των εξαρτημάτων των αρμάτων που χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός παρήχθη σε εργοστάσια της Ουκρανίας που δεν προμηθεύουν πλέον τη Ρωσία.

Ενώ η παραγωγή στρατιωτικών εξαρτημάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία προκάλεσε την έκπληξη όλων, φαίνεται ότι αυτή η συμφωνία που έγινε στο παρελθόν θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Ρωσία.

Μια ανώνυμη πηγή από βρετανικές αμυντικές πηγές είπε: “Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας προήλθαν από αποθέματα που έγιναν όταν υπήρχε περισσότερη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν μπορεί τώρα να κατασκευάσει η ίδια τον εξοπλισμό και δεν είναι δυνατή η εισαγωγή του λόγω αυστηρών κυρώσεων .”

Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΤΑΝΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Τ-72

Η κρίση αποθεμάτων όπλων θα επηρεάσει περισσότερο την παραγωγή των αρμάτων μάχης T-72, ενός από τα κύρια τεθωρακισμένα οχήματα του ρωσικού στρατού. Συστήματα που εκτοξεύουν οβίδες αρμάτων μάχης κατασκευάζονται στην πόλη Izyum της ανατολικής Ουκρανίας.

Εκτιμήσεις πληροφοριών ανοιχτού κώδικα δείχνουν ότι η Ρωσία έχασε περίπου 2.000 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Τώρα, με τις κρίσεις σε υλικά και εξοπλισμό, η πρόοδος της Ρωσίας αναμένεται να υποστεί σοβαρή ζημιά.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η Ουκρανία παρήγαγε το 30 τοις εκατό των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή η συνεργασία και οι πωλήσεις όπλων συνεχίστηκαν και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο το 2012 και η Ρωσία ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014 και το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην περιοχή του Ντονμπάς μείωσαν σημαντικά το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Τα έσοδα της Ουκρανίας από τις εξαγωγές όπλων μειώθηκαν από 1 δισεκατομμύριο λίρες το 2012 σε 100 εκατομμύρια στερλίνες το 2020.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΓΙΑ «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ»

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστήριξαν επίσης ότι οι Ρώσοι στρατηγοί είχαν απορρίψει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να στείλει χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα στην Ουκρανία ως “ακατάλληλες για τον σκοπό”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχουν περάσει στη δεύτερη φάση των «ειδικών επιχειρήσεων» τους και θα επικεντρωθούν από εδώ και στο εξής στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Δυτικοί πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτή η δήλωση ήταν πρόσχημα για να σωθεί η φήμη της Ρωσίας, η οποία υπέστη σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης, και να κατευθύνει τα στρατεύματά της στο Ντονμπάς και την Κριμαία.

ΗΤΑΝ ΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ;

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περισσότερους από 30 οικισμούς με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί μπορεί να είναι μέρος μιας τακτικής για την περικύκλωση των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς και τη διαίρεση της χώρας στα δύο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι η Ρωσία δεν αποσύρθηκε και επανατοποθέτησε τα στρατεύματά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek