Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Πολωνία ξεκινά αγορές φυσικού αερίου από τη Λιθουανία

  • από
Η Πολωνία ξεκινά αγορές φυσικού αερίου από τη Λιθουανία
Η Πολωνία ξεκινά αγορές φυσικού αερίου από τη Λιθουανία

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η ροή φυσικού αερίου που παρείχε η Gazprom στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αντιτάχθηκαν στην απόφαση να πουλήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο στο εθνικό νόμισμα ρούβλι, διακόπηκε στις 27 Απριλίου. Επιταχύνοντας τα έργα του Baltic Pipeline, η Πολωνία άρχισε να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Λιθουανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Λιθουανίας-Πολωνίας (GIPL).

Με την GIPL, η Πολωνία απέκτησε πρόσβαση στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη λιθουανική πόλη Klajpeda και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο που παραδίδεται σε αυτόν τον τερματικό σταθμό από τη Φινλανδία.

Η GIPL θα φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα τον Οκτώβριο

Αναφέρθηκε στην ανατεθείσα GIPL ότι η πλήρης χωρητικότητα θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο και ότι η χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι αυτή την ημερομηνία. Μετά τον Οκτώβριο, δηλώθηκε ότι η ροή φυσικού αερίου από την Πολωνία στη Λιθουανία θα φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και η ικανότητα ροής φυσικού αερίου από τη Λιθουανία στην Πολωνία θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αναφέρθηκε επίσης ότι η θέση σε λειτουργία αυτής της γραμμής θα αυξήσει την ευελιξία όσον αφορά την παροχή αερίου.

«Δεν έχουμε θέση για ρωσικό φυσικό αέριο που μυρίζει αίμα»

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda δήλωσε ότι ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας πρέπει να απαντηθεί με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και συνεργασία και δήλωσε ότι επιθυμούν να επιτύχουν την πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία το συντομότερο δυνατό. Ο Nauseda δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, που μυρίζει αίμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek