Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Ρωσία σημειώνει τη Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ

  • από
Η Ρωσία σημειώνει τη Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ
Η Ρωσία σημειώνει τη Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τα νέα του Euronews; Το Καλίνινγκραντ είναι το μόνο ρωσικό κομμάτι γης στην ηπειρωτική Ευρώπη και βρίσκεται στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Αν και η περιοχή είναι ρωσικό έδαφος, δεν έχει χερσαία σύνδεση με τη Ρωσία.

Στη δήλωση που έκανε το υπουργείο, αναφέρθηκε ότι η Λιθουανία αποφάσισε να περιορίσει τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η απόφαση αυτή «παραβιάζει τη συμφωνία του 2002 μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ» και είναι «εχθρική».

Για το λόγο αυτό, στη δήλωση ότι η Virginia Umbrasene, η οποία εργάζεται στη λιθουανική πρεσβεία στη Μόσχα, κλήθηκε στο Υπουργείο και είπε: «Δόθηκε σημείωμα διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο λόγω του περιορισμού που επιβλήθηκε στη διέλευση. διαφόρων εμπορευμάτων από το έδαφος της Λιθουανίας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ σιδηροδρομικώς, χωρίς ενημέρωση της ρωσικής πλευράς. Αυτοί οι περιορισμοί καταργήθηκαν αμέσως. Εάν το Καλίνινγκραντ και το Καλίνινγκραντ Εάν δεν αποκατασταθούν οι εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ της υπόλοιπης Ρωσίας, η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατεύσει το εθνικό της τα ενδιαφέροντα.” συμπεριλήφθηκαν δηλώσεις.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι «εάν η διαμετακόμιση των εμπορευμάτων δεν αποκατασταθεί γρήγορα, η Μόσχα θα λάβει άγνωστα μέτρα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα».

Ενώ οι σχέσεις Ανατολής-Δύσης έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση του Βίλνιους απαγόρευσε τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που είχε εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Καλίνινγκραντ μέσω Λιθουανίας, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ.

Σε μια δήλωση σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis υπερασπίστηκε τον περιορισμό, λέγοντας: “Η Λιθουανία δεν κάνει τίποτα. Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκαν σε ισχύ από τις 17 Ιουνίου”.

«Η απόφαση της Λιθουανίας για το Καλίνινγκραντ είναι παραβίαση των πάντων»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η απόφαση της Λιθουανίας για το Καλίνινγκραντ δεν είναι “παρόμοια” και είπε: “Αυτό αποτελεί παραβίαση των πάντων. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό οφείλεται στην απόφαση της ΕΕ να καλύψει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν. Θεωρούμε ότι και αυτό είναι παράνομο». είπε.

Τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι “πολύ σοβαρή”, ο Πεσκόφ είπε, “Ως εκ τούτου, η κατάσταση απαιτεί μια βαθιά ανάλυση πριν ληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση. Αυτή η ανάλυση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες”. αυτός είπε.

«Ο North Stream υποφέρει από τις κυρώσεις της ΕΕ»
Αναφερόμενος στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο αγωγός αυτός έχει «καταστραφεί» λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε.

“Οι τουρμπίνες στον αγωγό πρέπει να επισκευαστούν διεξοδικά. Κάποιοι στρόβιλοι δεν μπορούν να επιστραφούν. Έτσι οι Ευρωπαίοι δεν αντικαθιστούν τους τουρμπίνες. Δεν χρειάζονται υλικά για την αποστολή του φυσικού αερίου. Αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από το χέρι της Ευρώπης”, είπε ο Πεσκόφ . είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek