Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η τρομακτική πρόβλεψη από τον «μάντη κρίσης»: Θα εξατμιστούν

  • από
Η τρομακτική πρόβλεψη από τον «μάντη κρίσης»: Θα εξατμιστούν
Η τρομακτική πρόβλεψη από τον «μάντη κρίσης»: Θα εξατμιστούν

Η Silicon Valley είναι η διεύθυνση των πιο λαμπρών μυαλών των ΗΠΑ και των χωρών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 20-25 χρόνια. Οι νεαρές ιδιοφυΐες, που έλεγαν ότι στόχος τους δεν ήταν να βγάλουν χρήματα, αλλά να βρουν λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας και να καλύψουν τις ζωτικές της ανάγκες, χρειάζονταν μόνο ένα μικρό κεφάλαιο. Αυτή η ιδεαλιστική εισροή δημιούργησε τους δικούς της δισεκατομμυριούχους. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, που επηρέασαν τους επενδυτές, κατάφεραν επίσης να αιχμαλωτίσουν το κοινό με την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Αλλά το τέλος των αυτοκρατοριών χτίστηκε από ιδιοφυΐες της τεχνολογίας; Η ταχεία άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ, που ήταν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία, δυσκολεύει πολλές εταιρείες τεχνολογίας, από τις μεγαλύτερες έως τις μικρότερες, να έχουν πρόσβαση σε ζεστό χρήμα. Ως εκ τούτου, το μέλλον των εταιρειών διακυβεύεται. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η φούσκα τεχνολογίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που ονομάζεται “φούσκα dot-com”, πρόκειται να σκάσει. Εξάλλου, αυτή τη φορά οι καταστροφές αναμένεται να είναι εξίσου μεγάλες καθώς οι εταιρείες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Είναι το Μπακού εναλλακτική στη ρωσική ενέργεια;  Ο αξιωματούχος μίλησε στο CNN TÜRK

Είναι το Μπακού εναλλακτική στη ρωσική ενέργεια; Ο αξιωματούχος μίλησε στο CNN TÜRK

Ο Jim Chanos, ο ιδρυτής της Kynikos Associates, είναι ευρέως σεβαστός ως ένας από τους «ανθρώπους που βλέπουν την επερχόμενη κρίση» στη σφαίρα της Wall Street. Η εταιρεία του Chanos είναι γνωστή για τις ανοικτές πωλήσεις τις ημέρες που η πρώτη φούσκα τεχνολογίας επρόκειτο να σκάσει.

Ο Chanos είπε πρόσφατα στο Insider ότι η κατάρρευση των εταιρειών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αυτή τη φορά και ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και είπε:

“Μια τυπική short sale στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν εταιρείες αξίας 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή τη φορά μιλάμε για εταιρείες 20-30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γι’ αυτό ονομάζουμε την εποχή “εποχή του ντόπινγκ dot-com”. Νομίζω ότι πολλά οι εταιρείες θα εξατμιστούν. Πολλές θα επαναρυθμιστούν».

ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες, εξέχουσες προσωπικότητες της Silicon Valley έχουν πει ότι τα χρήματα είναι το καύσιμο για την καινοτομία. Σήμερα, όμως, οι συνθήκες της αγοράς στις οποίες οι εταιρείες άρχισαν να αποσταθεροποιούνται μας δείχνουν ότι το χρήμα δεν είναι μόνο καύσιμο, αλλά και καπετάνιος, κινητήρας και απώτερος στόχος. Υπό αυτές τις συνθήκες, προβλέπεται ότι πολλές αξιόλογες εταιρείες τεχνολογίας θα τερματιστούν τα επόμενα χρόνια.

Μόλις πριν από 10 χρόνια, ο κόσμος της τεχνολογίας βίωνε την ακμή του. Το Facebook έγινε δημόσιο και έφτασε το 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Τόσο αυτός όσο και το Twitter είχαν γίνει το πιο σημαντικό όπλο των μαχητών της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Η υπόσχεση του Mark Zuckerberg να «συνδέσει τον κόσμο» δεν φαινόταν καθόλου απειλητική. Ο Έλον Μασκ άρχιζε μια επανάσταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Εφαρμογές όπως η Uber και η Lyft ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για να παρέχουν φθηνότερα και πιο βολικά ταξίδια. Τα κρυπτονομίσματα ήταν σαν διασκεδαστικά παιχνίδια που ενδιέφεραν μόνο τους λάτρεις. Οι διασημότητες έχουν κάνει tweet για το τι έφαγαν για μεσημεριανό γεύμα.

Πίσω από όλον αυτόν τον ενθουσιασμό κρυβόταν μια οικονομία σχεδιασμένη να υποστηρίζει τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες της Silicon Valley. Η κρίση του 2008 είχε τελειώσει, υπήρχε άφθονο χρήμα στην αγορά, τα επιτόκια ήταν αρκετά χαμηλά ώστε να επιτρέπουν τον εύκολο δανεισμό. Τα χρήματα έρεαν στο χρηματιστήριο. Οι υποσχέσεις της Silicon Valley προσέλκυσαν τόσο επενδυτές που αναζητούσαν κέρδη όσο και μια κοινωνία που αγωνίζεται να ξεφύγει από μια οικονομική καταστροφή.

Πάνω από 1.400 μηνύσεις κατατέθηκαν… Η πιο σκληρή απόφαση στην Ουκρανία!

Πάνω από 1.400 μηνύσεις κατατέθηκαν… Η πιο σκληρή απόφαση στην Ουκρανία!

Πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε 10 χρόνια. Ο κόσμος αποφάσισε ότι οι δεσμοί που δημιουργούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι και τόσο καλό. Αναδείχθηκαν πολλές αρνητικές πτυχές των πλατφορμών, από την ανάμειξη στις εκλογές μέχρι τη δηλητηρίαση των σχέσεων. Ο ανταγωνισμός μεταξύ Uber και Lyft δεν λειτούργησε καν για τις ίδιες τις εταιρείες. Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων έχει μετατραπεί σε λατρεία. Ο Έλον Μασκ ανέβηκε στο Twitter.

Πρώτα, η λάμψη της υπόσχεσης της Silicon Valley για κοινωνικό όφελος έσβησε και μετά αποδείχθηκε ότι τα οικονομικά οφέλη που θα παρείχε ήταν μέχρι ενός σημείου. Καθώς τα επιτόκια που έκαναν ελκυστικές τις ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας εξαφανίστηκαν, οι εταιρείες τεχνολογίας άρχισαν να υποφέρουν σε κάθε στάδιο. Οι υποστηρικτές των startup άρχισαν να λένε στους ιδρυτές «προετοιμαστείτε για το χειρότερο». Ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών όπως η SoftBank, άρχισαν να μειώνουν τις επενδύσεις τους κατά 50 τοις εκατό ή περισσότερο. Καθώς οι μετοχές έχασαν την αξία τους, ακόμη και οι μισθοί των μεγαλύτερων εταιρειών έγιναν μη βιώσιμοι.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ»

Αυτή τη στιγμή, ενώ οι συζητήσεις για το κοινωνικό καλό εξαφανίζονται μία προς μία, οι επενδυτές αρχίζουν να σκέφτονται ότι η κινητήρια δύναμη του επιχειρηματικού μοντέλου της Silicon Valley δεν είναι η τεχνολογική ευφυΐα αλλά η υπερβολική ρητορική. Σε δήλωσή του στο Insider, ο Χάνος επεσήμανε ότι το ίδιο συνέβη και στην προηγούμενη έκρηξη της φούσκας.

Εκείνες τις μέρες, οτιδήποτε είχε «dot-com» στο όνομα ή το επιχειρηματικό του σχέδιο θεωρούνταν εμπορεύσιμο, σύμφωνα με τον Χάνο. Οι σημερινές μαγικές λέξεις είναι «blockchain», «machine learning», «artificial intelligence» και «algorithm». «Υπάρχει ένας τεράστιος παραλληλισμός εδώ», είπε ο Χάνος.

Μιλώντας στο Insider υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας ιδρυτής νεοφυών επιχειρήσεων δήλωσε ότι το να μιλάμε για οικονομικές μετρήσεις στην κουλτούρα της Silicon Valley θεωρείται μεγάλη γκάφα. Ο εν λόγω πόρος ανέφερε ότι πάντα δίνονταν τυπικές απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την κερδοφορία, όπως “η Amazon δεν έχει κέρδος εδώ και χρόνια, δείτε πώς είναι τώρα”.

Αυτή η στρατηγική λειτούργησε καλά όταν υπήρχαν πολλά χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι μετοχές ανατιμήθηκαν και ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε. Σήμερα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών που δεν μπορούν να επωφεληθούν με την εξαφάνιση αυτών των συνθηκών έχουν αρχίσει να καταφεύγουν στον λόγο της «βιωσιμότητας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi, είπε στους υπαλλήλους ότι περικόπτουν το κόστος. Η ανακοίνωση του Snapchat ότι επιβραδύνουμε τις προσλήψεις, οι οποίες σημείωσαν κέρδη σε μόλις ένα τρίμηνο για 10 χρόνια, έριξαν όλα τα μερίδια τεχνολογίας. Η Coinbase, η μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, έπρεπε να κάνει μια μάλλον αμφίβολη δήλωση στους επενδυτές της ότι «δεν έχουμε κίνδυνο χρεοκοπίας, αλλά αν χρεοκοπήσουμε, οι πελάτες μας μπορεί να χάσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία». Ακόμη και η 20χρονη Tesla, η οποία τελικά άρχισε να βγάζει κέρδη το 2020, άρχισε να χάνει τους επενδυτές της στη Wall Street λόγω των προβλημάτων στην Κίνα, του αυξανόμενου ανταγωνισμού και της φιλοδοξίας του Μασκ στο Twitter.

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΦΟΡΑ…

Οι τεχνολογικοί γίγαντες γοήτευσαν όχι μόνο τους επενδυτές τους αλλά και τους υπαλλήλους τους με τη ρητορική τους για το μέλλον. Οι εταιρείες που πλήρωναν τους υπαλλήλους τους με Μερίδια και όχι χρήματα βασίστηκαν στην υπόσχεση της μελλοντικής κερδοφορίας. Επιπλέον, οι εταιρείες μπόρεσαν να χαλαρώσουν τους ισολογισμούς τους και να μετατρέψουν τις ζημίες σε κέρδη, καθώς με αυτόν τον τρόπο μείωσαν το κόστος των εργαζομένων τους.

Θα σταματήσει η Ρωσία στο Ντονμπάς;  5 νέα σενάρια στην Ουκρανία

Θα σταματήσει η Ρωσία στο Ντονμπάς; 5 νέα σενάρια στην Ουκρανία

Ο Χάνος εξήγησε την κατάσταση με τα λόγια, “Κάνεις μια γενναιόδωρη πληρωμή σε όλους και δεν γίνεται αντικείμενο εξόδων έως ότου οι μετοχές σου χάσουν την αξία τους. Όταν συμβεί αυτό, είτε πρέπει να χωρίσεις τις μετοχές είτε να πληρώσεις τους ανθρώπους σε μετρητά.” Ωστόσο, αυτές οι εταιρείες δεν έχουν μετρητά στα χρηματοκιβώτια τους. Ο διαχωρισμός των μετοχών οδηγεί στην πτώση της αξίας ακόμη περισσότερο.

Πολλές εταιρείες όπως η Tesla, το Twitter, η Square συνέχισαν την πολιτική της πληρωμής με μετοχές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, η απαξίωση των μετοχών σήμερα πλήττει και τους εργαζόμενους. Αρκεί να κοιτάξετε τον Blind για να καταλάβετε την έκταση αυτού του χτυπήματος.

Λειτουργώντας εν μέρει ως ιστότοπος ανάρτησης θέσεων εργασίας και εν μέρει ως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Blind είναι ένας τόπος συγκέντρωσης για τα 5 εκατομμύρια άτομα που εργάζονται σε εταιρείες στη Silicon Valley. Σύμφωνα με τους κανόνες του ιστότοπου, τα ονόματα των χρηστών τηρούνται εμπιστευτικά, αλλά υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Η ανακοίνωση των ετήσιων αποδοχών των ανθρώπων δεν απαιτείται από τους κανόνες του ιστότοπου, αλλά είναι μια αποδεκτή πρακτική μεταξύ των χρηστών. Μάλιστα, στους χρήστες που το κρατούν μυστικό λένε σε απλή γλώσσα: «Αν δεν αποκαλύψεις τον μισθό σου, φύγε». Οι αγγελίες εργασίας αναβοσβήνουν επίσης σε μια γωνία του ιστότοπου: (Ετήσιος μισθός)

Μηχανικός λογισμικού Google: 217 χιλιάδες $.

Μηχανικός υλικού της Apple. 194 χιλιάδες δολάρια.

Μηχανικός λογισμικού Apple: 411 χιλιάδες $.

Σχεδιαστής Yahoo: 398.000 $.

Μέχρι πρόσφατα, αυτά τα τέσσερα παραδείγματα μπορεί να ήταν αρκετά για να εξηγήσουν την ελκυστικότητα της Silicon Valley. Ωστόσο, αυτές τις μέρες, όταν οι εταιρείες τεχνολογίας σταμάτησαν να αγοράζουν και άρχισαν να απολύουν υπαλλήλους μετά την πτώση της μετοχής στα τέλη Μαΐου, οι χρήστες Blind κάνουν δημοσιεύσεις που επισημαίνουν ότι άρχισαν να αναζητούν τα παλιά τους χρόνια με κεριά.

6 ΕΠΙΠΕΔΑ ΗΤΑΝ “ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ ΦΙΣΤΙΚΙ ΛΕΦΤΑ”

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι αναρτήσεις στην ενότητα «ψυχική υγεία» του Blind. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος έγραψε: “Συμβαίνουν τρελά πράγματα στον χώρο εργασίας μου. Αλλά προτιμώ να πάρω στο διάολο να εφοδιάζομαι με αντικαταθλιπτικά.”

Αισθητή αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των ατόμων που μοιράζονται το «απολύθηκα». Λόγω της ξαφνικής απώλειας που βιώνουν λόγω της πτώσης της αξίας της μετοχής, οι άνθρωποι ρωτούν: “Θα αγόραζα το σπίτι στο οποίο μένω όταν είχα την ευκαιρία;” έχει αμφιβολίες.

Στις αρχές Μαΐου, οι χρήστες των τυφλών είπαν: “Το μυστικό της ευτυχίας είναι να δουλεύεις σκληρά και να κερδίζεις πολλά ή να εξισορροπείς την επαγγελματική και την ιδιωτική ζωή;” Ενώ συζητούσαμε, «Εάν ο κλάδος της τεχνολογίας πρόκειται να περάσει σε οικονομική κρίση, θα μπορέσουμε να κερδίζουμε 6ψήφιους μισθούς όσο σκληρά κι αν εργαζόμαστε;». υπάρχει αμφιβολία. Πολλοί χρήστες βάζουν το emoji από φιστίκια που σημαίνει “Χρήματα από φυστίκι” στο πεδίο όπου πρέπει να γράψουν το συνολικό τους εισόδημα.

Insider “”Πολλές εταιρείες πρόκειται να εξατμιστούν”: Οι τεχνολογικοί τιτάνες της Silicon Valley βρίσκονται σε σοβαρό πρόβλημα — και θα πάρουν μαζί τους και το υπόλοιπο χρηματιστήριο” και “”Τρελά πράγματα συμβαίνουν στο δικό μου δουλειά’: Οι μηχανικοί της Silicon Valley είναι πραγματικά φρικάρη αυτή τη στιγμή».

(Ελευθερία)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.