Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η NASA δημοσίευσε τη φωτογραφία: Σοκαρισμένη η πόρτα στον Άρη!

  • από
Η NASA δημοσίευσε τη φωτογραφία: Σοκαρισμένη η πόρτα στον Άρη!
Η NASA δημοσίευσε τη φωτογραφία: Σοκαρισμένη η πόρτα στον Άρη!

Όσο οι άνθρωποι κοίταζαν ψηλά στον ουρανό, βλέπαμε πράγματα που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα: μερικές φορές εικόνες σε αστερισμούς, μερικές φορές ένα πρόσωπο στη Σελήνη, μερικές φορές μια «μυστήρια καλύβα» που εντόπισαν Κινέζοι επιστήμονες που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν βράχος .

Η NASA ΤΗΡΕΙ ΣΙΩΠΗ

Η φωτογραφία, που έγινε το πιο πολυσυζητημένο θέμα των social media μόλις δημοσιεύτηκε, τραβήχτηκε από μία από τις κάμερες του Curiosity στις 7 Μαΐου. Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε η NASA και τραβήχτηκε στον Άρη φαίνεται να δείχνει μια πόρτα λαξευμένη στον βράχο. Η NASA δεν έχει κάνει ακόμη δήλωση για τη φωτογραφία, αλλά η εικόνα δημιούργησε την ατζέντα.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΞΩΓΕΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ;

Η κοκκώδης εικόνα που τραβήχτηκε από το Curiosity την περασμένη εβδομάδα δείχνει ξεκάθαρα ένα ορθογώνιο κενό στην επιφάνεια του βράχου. Ως εκ τούτου, αναπόφευκτα, όλοι δημιούργησαν θεωρίες συνωμοσίας αναφέροντας την εικόνα που μοιάζει με πόρτα ως απόδειξη της εξωγήινης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά, η απλή εξήγηση για την «πόρτα» στον Άρη περιέχεται στην πραγματικότητα στη φωτογραφία, είπαν οι επιστήμονες. Ο καθηγητής Sanjeev Gupta, του Imperial College του Λονδίνου, είπε στην Daily Telegraph ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ορθογώνια κοιλότητα, που μοιάζει με πόρτα, σχηματίστηκε μέσω «κανονικών γεωλογικών διεργασιών».

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ…

Μέσα στην «πύλη» υπάρχει μια βαθιά ρωγμή ή ρήγμα, που υποδεικνύει μια κοιλότητα στο βράχο: κάτι που έχει συμβεί τόσο στον Άρη όσο και στη Γη και θα μπορούσε να έχει συμβεί οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Ο καθηγητής Gupta, ο οποίος συνεργάζεται με τη NASA στην αποστολή Curiosity, είπε: «Οι ρωγμές είναι άφθονες στον Άρη και τη Γη, δεν χρειάζονται ταλαντεύσεις που μοιάζουν με σεισμό για να τις δημιουργήσουν». Ο καθηγητής Γκούπτα συνέχισε, «Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στην εικόνα, πρόκειται απλώς για κανονικές γεωλογικές διεργασίες».

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προοπτική παίζει επίσης όταν η εικόνα είναι τόσο παρόμοια με την πόρτα. Η NASA λέει ότι η ρωγμή μοιάζει με μια γεμάτη πόρτα, επειδή η εικόνα είναι εξαιρετικά μεγέθυνση. Μιλώντας στο Snopes, έναν ιστότοπο που επιβεβαιώνει την αλήθεια της είδησης, ο αξιωματούχος είπε ότι το κενό που μοιάζει με πόρτα ήταν στην πραγματικότητα μια μικρή ρωγμή σε έναν βράχο. Αναφερόμενος στις δηλώσεις των επιστημόνων της ομάδας, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ρωγμή που μοιάζει με πόρτα είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή και έχει διαστάσεις περίπου 30 εκατοστά επί 45 εκατοστά.

ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «Υπάρχουν γραμμικά κατάγματα σε όλο αυτό το βράχο, και εδώ τέμνονται πολλά γραμμικά κατάγματα».

Τα καλά νέα είναι ότι το Curiosity συνεχίζει την αναζήτησή του για ζωή στον Άρη. Ή τουλάχιστον να ψάξω για σημάδια ότι κάποτε υπήρχε ζωή εκεί.

Σύμφωνα με τα νέα της Milliyet, το rover που έστειλε στον Άρη η NASA προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero με το ελικόπτερο Mars Ingenuity στις 18 Φεβρουαρίου πέρυσι. Το Curiosity συλλέγει δείγματα και επιστρέφει εικόνες.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να εξερευνηθεί πλήρως η περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek