Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ισχυρισμός περιστατικού από την Ουκρανία: Χτυπήσαμε άλλο πλοίο των Ρώσων

  • από
Ισχυρισμός περιστατικού από την Ουκρανία: Χτυπήσαμε άλλο πλοίο των Ρώσων
Ισχυρισμός περιστατικού από την Ουκρανία: Χτυπήσαμε άλλο πλοίο των Ρώσων

Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι χτύπησαν τη ρωσική φρεγάτα «Admiral Makarov» κοντά στο νησί Snake, το οποίο απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Οδησσού. Ο βουλευτής της Οδησσού Aleksey Goncharenko έκανε τη δήλωση ότι το πλοίο που ήταν νηολογημένο στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας χτυπήθηκε. Ο Γκοντσαρένκο είπε: «Έχω καλά νέα για τον λαό της Ουκρανίας. Το πολεμικό πλοίο της προσάρτησης χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune. Συνεχίζει να καίγεται κοντά στο Snake Island. Το πλοίο δεν έχει βυθιστεί ακόμα. Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη περιπολούν κοντά στο φλεγόμενο πλοίο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι πλοία διάσωσης από το λιμάνι της Σεβαστούπολης του ρωσικού ναυτικού βρίσκονται καθ’ οδόν», είπε.

Αφού έφτασαν τα νέα στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το περιστατικό στην πρώτη του αξιολόγηση. «Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία πληροφορία ότι το πλοίο χτυπήθηκε», είπε ο Πεσκόφ.

Ενώ δεν υπήρξε καμία δήλωση από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και τη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων. Η βρετανική εφημερίδα Mirror δημοσίευσε φωτογραφίες που υποστηρίζει ότι ανήκουν στο φλεγόμενο πολεμικό πλοίο Admiral Makarov. Εικόνες που φέρεται να ανήκουν στο φλεγόμενο πλοίο και τραβηγμένες με τουρκικά UAV δημοσιεύτηκαν και στα ουκρανικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε επίσης τον ισχυρισμό ότι ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε επιχείρηση για τη διάσωση του προσωπικού στο πλοίο. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξέσπασε φωτιά στο καταδρομικό της Μόσχας, το οποίο καταρρίφθηκε στις 14 Απριλίου, για «άγνωστο λόγο» και ότι όλο το πλήρωμα επέζησε. Παραδέχτηκε ότι υπήρχαν νεκροί και αγνοούμενοι στρατιώτες περίπου μια εβδομάδα αργότερα. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι ναύτες έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό.

Η φρεγάτα «Admiral Makarov» μήκους 125 μέτρων, η οποία φέρεται να χτυπήθηκε, είναι ένα από τα νέα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου. Σε αντίθεση με το καταδρομικό Μόσχα της σοβιετικής εποχής, εγκατέλειψε το ναυπηγείο το 2012 και νηολογήθηκε στο ναυτικό της Μαύρης Θάλασσας το 2017. Είναι γνωστό ότι η φρεγάτα μεταφέρει προηγμένους πυραύλους κρουζ «Kalibar» και εκτοξεύει από ανοιχτή θάλασσα προς το ουκρανικό έδαφος. Στο πλοίο επέβαιναν περίπου 180 ναύτες.

Οι ουκρανικοί πύραυλοι Neptune έχουν βεληνεκές 300 km. Ο πύραυλος, σχεδιασμένος για πολεμικά πλοία, μπήκε στο απόθεμα το 2020 και η πρώτη του γνωστή χρήση σε πόλεμο ήταν εναντίον του καταδρομικού Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Ο αμερικανικός Τύπος έγραψε ότι το πολεμικό πλοίο της Μόσχας βυθίστηκε χάρη στις πληροφορίες που παρείχε η Ουάσιγκτον. Η μεγαλύτερη απώλεια της Ουκρανίας στον πόλεμο, το πλοίο της Μόσχας φέρεται να παρείχε πληροφορίες στην Ουκρανία για την τοποθεσία του πλοίου, «αγνοώντας την πρόθεση της Ουκρανίας να επιτεθεί». Μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την άποψη ότι «Χωρίς αμερικανικές πληροφορίες, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να εκτοξεύσει πολύτιμους πυραύλους Neptune». Οι ειδικοί επέστησαν την προσοχή στο χαμηλό απόθεμα αυτών των πυραύλων.

Η Μόσχα, που ήρθε στο προσκήνιο με την επίθεση στο Snake Island τις πρώτες μέρες της κατοχής, ήταν μια συμβολική απώλεια για τη Ρωσία. Το πλοίο μήκους 186 μέτρων της Σοβιετικής εποχής ήταν η βαρύτερη δύναμη πυρός της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Την προηγούμενη μέρα, η εφημερίδα New York Times υποστήριξε ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε επίθεση στους Ρώσους στρατηγούς με την άμεση πληροφόρηση των ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek