Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Κατέστρεψε το κύρος της Ρωσίας! Βραβείο Ζελένσκι

  • από
Κατέστρεψε το κύρος της Ρωσίας!  Βραβείο Ζελένσκι
Κατέστρεψε το κύρος της Ρωσίας!  Βραβείο Ζελένσκι

Η Ουκρανία επιμένει ότι το πλοίο βυθίστηκε από δύο πυραύλους Neptune, αν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι η ναυαρχίδα της Moskva βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε από έκρηξη πυρομαχικών, το πλήρωμα μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία και δεν υπήρξαν θύματα.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν επίσης τον ισχυρισμό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι το πλοίο βυθίστηκε από την Ουκρανία και ότι η Ρωσία υπέστη απώλειες.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το καταδρομικό 12.490 τόνων είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε σε λειτουργία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι ο καπετάνιος του πλοίου, Anton Kuprin, σκοτώθηκε στο πλοίο και ότι και τα 510 μέλη του πληρώματος δεν μπόρεσαν να εκκενωθούν λόγω κακοκαιρίας. Δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για απώλεια ζωής στο περιστατικό.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Με ή χωρίς απώλειες, η βύθιση της ναυαρχίδας της Ρωσίας θεωρείται τόσο μεγάλη απώλεια κύρους για το ρωσικό ναυτικό όσο και πλήγμα στο ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων.

ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Ενώ η βύθιση της Μόσχας ήταν μεγάλη πηγή ηθικού για το ουκρανικό μέτωπο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προήγαγε τον διοικητή Oleksiy Neizhpapa από τον βαθμό του Αντιναυάρχου σε Αντιναύαρχο λόγω της επιτυχίας της «επιχείρησης κεραυνού».

Αν και ο λόγος για το ντέφι δεν διευκρινίστηκε στο δημοσιευμένο διάταγμα, η Victoria Strakhova, σύμβουλος της διοίκησης Zelenski, είπε ότι όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται η βύθιση της Μόσχας.

ΗΤΑΝ ΦΗΜΙΣΤΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑΝΑΝ

Την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα έγινε γνωστή μετά την έκκλησή της να παραδοθεί σε μια μικρή φρουρά ουκρανικών συνοριακών στρατευμάτων που υπερασπίζονται το Snake Island στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτοί οι στρατιώτες είχαν αρνηθεί την κλήση.

Χτισμένη κατά τη σοβιετική εποχή, η Μόσχα τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το πλοίο ναυπηγήθηκε στην πραγματικότητα στην πόλη Mikolayiv της νότιας Ουκρανίας, η οποία έχει βομβαρδιστεί σφοδρά από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.

Το καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τη Ρωσία στον πόλεμο της Συρίας, όπου παρείχε ναυτική προστασία από τη Μεσόγειο στις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα.

Η Μόσχα είναι το δεύτερο μεγάλο πολεμικό πλοίο που έχει χάσει η Ρωσία από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek