Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Κρίση δεξαμενόπλοιων στη γραμμή Τεχεράνη-Αθήνα: Κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για ληστεία

  • από
Κρίση δεξαμενόπλοιων στη γραμμή Τεχεράνη-Αθήνα: Κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για ληστεία
Κρίση δεξαμενόπλοιων στη γραμμή Τεχεράνη-Αθήνα: Κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για ληστεία

Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Pegas», το οποίο φέρεται να αναχώρησε από το Μαρμαρίς στις 14 Απριλίου και κατέρρευσε στα ανοικτά των ακτών της Κάρυστου της νήσου Εύβοιας (Εύβοια) κοντά στην Αθήνα, με την αιτιολογία ότι ανήκε στην τράπεζα «Promsvyazbank». που περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΡΕΥΡΕΣΑ

Το πλοίο επετράπη να συνεχίσει το δρόμο του αφού οι ρωσικές αρχές υπέβαλαν έγγραφα ότι το «Pegas» πουλήθηκε στις 17 Μαρτίου σε μια εταιρεία που ονομάζεται «Transmorflo», η οποία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ και ότι μετονομάστηκε σε «Lana». Ωστόσο, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν το φορτίο του ρωσικού τάνκερ, αυτή τη φορά με ιρανικό πετρέλαιο. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές διέταξαν να εκφορτωθεί το ιρανικό πετρέλαιο στο ρωσικό πλοίο σε δύο δεξαμενόπλοια που ναυλώθηκαν από τις ΗΠΑ και να σταλεί στις ΗΠΑ. Το ιρανικό πετρέλαιο στο ρωσικό τάνκερ εκφορτώθηκε σε δύο δεξαμενόπλοια που ναυλώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

ΙΡΑΝ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ

Σκληρή νότα διαμαρτυρίας προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Τεχεράνη εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. «Αυτό που κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι διεθνής ληστεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μια μέρα μετά το επίμαχο σημείωμα διαμαρτυρίας, το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο. Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (IRNA) ανακοίνωσε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ την Παρασκευή λόγω των παραβιάσεων τους στα ύδατα του Κόλπου». Πληροφορίες για το ποιες παραβάσεις διέπραξαν τα ελληνικά τάνκερ δεν δόθηκαν.

ΑΘΗΝΑ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίχθηκε ότι το Ιράν εμπλέκεται σε «διεθνή πειρατεία» υποστηρίζοντας ότι τα τάνκερ βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα. Σκληρή νότα διαμαρτυρίας δόθηκε και στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα. Στο πλήρωμα των υπό ελληνική σημαία «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior» βρίσκονται 10 Έλληνες και 1 Ελληνοκύπριος υπήκοος, συνολικά 48 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι το περιστατικό ήταν «αντίποινα του Ιράν». Ενώ οι ναυτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το Ιράν έχει την τάση να ανταποδίδει τα πλοία σε διεθνή ζητήματα, το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim του Ιράν έγραψε στο Twitter: «Υπάρχουν άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek