Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μήνυμα Κίνας από τις ΗΠΑ

  • από
Μήνυμα Κίνας από τις ΗΠΑ
Μήνυμα Κίνας από τις ΗΠΑ

Δηλώσεις για την πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έναντι της Κίνας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο πάνελ που διοργάνωσε το Ασιατικό Ινστιτούτο Κοινοτικής Πολιτικής (ASPI) στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Ο Μπλίνκεν είπε: «Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και, όλο και περισσότερο, την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη για να το πράξει».

Δηλώνοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει και η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της «Μίας Κίνας», ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι τήρησε μια διπλωματική συμφωνία με μία μόνο κινεζική κυβέρνηση, αλλά η οποία επέτρεψε στις ΗΠΑ να διατηρήσουν μια ανεπίσημη σχέση με την Ταϊβάν. «Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και αναμένουμε να επιλυθούν οι διαφορές ειρηνικά. Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι η αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου να κόψει τους δεσμούς της Ταϊβάν με χώρες σε όλο τον κόσμο και να την εμποδίσει να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς», είπε.

Οι ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν την Κίνα για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και το μελλοντικό τους όραμα, ο Blinken ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κάνουν στρατηγικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα, την προηγμένη παραγωγή και τις υποδομές για να αμφισβητήσουν τους τομείς όπου η Κίνα προσπαθεί να ηγηθεί του κόσμου. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν αναζητούν μια σύγκρουση με την Κίνα ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ο Blinken είπε: «Δεν ψάχνουμε για μια σύγκρουση ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αντιθέτως, είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε και τα δύο».

«ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΟΧΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΜΑΣ»

«Έχουμε βαθιές διαφορές με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και την κινεζική κυβέρνηση, αλλά αυτές οι διαφορές είναι μεταξύ κυβερνήσεων και συστημάτων, όχι μεταξύ του λαού μας», είπε ο Μπλίνκεν. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι κυβερνήσεις μας θα συνεργαστούν σε σημαντικά ζητήματα».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ BLINKEN ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Στην ομιλία του, ο Blinken επέκρινε επίσης την Κίνα για την υποστήριξη των επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, προσθέτοντας: «Ενώ η Ρωσία κινητοποιείται ανοιχτά για να εισβάλει στην Ουκρανία, η φιλία μεταξύ του Προέδρου Xi και των χωρών του Προέδρου Πούτιν. ανακοίνωσε ότι ήταν «απεριόριστο»», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek