Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία: Εδώ είναι η «λεπτομέρεια της Κίνας» σε 3 βήματα

  • από
Μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία: Εδώ είναι η «λεπτομέρεια της Κίνας» σε 3 βήματα
Μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία: Εδώ είναι η «λεπτομέρεια της Κίνας» σε 3 βήματα

Χωρίς ενδείξεις ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χαλαρώσει τους περιορισμούς σύντομα, εντείνονται οι ανησυχίες για την οικονομική ζημιά που προκαλούν, ανέφερε το CNN International. Αυτές οι οικονομικές ανησυχίες είναι ότι θα εξαπλωθεί στον κόσμο με τη μορφή ωστικού κύματος.

Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά τη Σαγκάη:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Με το μεγαλύτερο ΑΕΠ από όλες τις κινεζικές πόλεις (679 δισεκατομμύρια δολάρια), η Σαγκάη είναι η τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως από την αξία των εμπορικών εταιρειών και η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη με δισεκατομμυριούχους στον κόσμο.

Μέχρι το τέλος του 2021, περισσότερες από 800 πολυεθνικές εταιρείες έχουν εγκαταστήσει τα κεντρικά γραφεία τους στη Σαγκάη, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης. Από αυτές, οι 121 είναι εταιρείες του Fortune Global 500.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Η Σαγκάη αντιπροσωπεύει το 3,8% του ΑΕΠ της Κίνας. Όμως, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του περασμένου έτους, έχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στο εμπόριο της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο. Το λιμάνι της Σαγκάης είναι το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο όσον αφορά την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Η Σαγκάη είναι επίσης σημαντικός κόμβος αερομεταφορών στην Ασία. Τα αεροδρόμια της πόλης διακίνησαν 122 εκατομμύρια επιβάτες το 2019, καθιστώντας την πόλη τον τέταρτο πιο πολυσύχναστο κόμβο στον κόσμο μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Όμως η πανδημία του Covid έχει επιδεινώσει τις καθυστερήσεις στα λιμάνια και έχει αναγκάσει την αναστολή πολλών πτήσεων επιβατών, αυξάνοντας τους ναύλους αεροπορικών μεταφορών και ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης, η οποία περιλαμβάνει το Kunshan και πολλές άλλες ανατολικές πόλεις, είναι ένας σημαντικός κόμβος παραγωγής για βιομηχανίες από αυτοκίνητα έως ημιαγωγούς και υλικά.

Η Volkswagen (VLKAF) και η General Motors λειτουργούν εργοστάσια στη Σαγκάη σε συνεργασία με την κρατική αυτοκινητοβιομηχανία SAIC Motor. Στη Σαγκάη βρίσκεται επίσης το πρώτο γιγαεργοστάσιο της Tesla (TSLA) στην Ασία.

Η TSMC (TSM), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, λειτουργεί ένα μεγάλο εργοστάσιο ημιαγωγών στο προάστιο Songjiang.

Ωστόσο, οι περιορισμοί του Covid ανάγκασαν πολλά εργοστάσια να αναστείλουν τη λειτουργία τους στη Σαγκάη και την Κουνσάν, απειλώντας να διαταράξουν σημαντικές αλυσίδες εφοδιασμού για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά είδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek