Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Ζελένσκι: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

  • από
Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Ζελένσκι: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη
Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Ζελένσκι: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο. Πριν συναντηθεί με τον Ζελένσκι, ο Μισέλ επισκέφθηκε τη Μποροντιάνκα, που βρίσκεται στην περιοχή του Κιέβου, όπου είχε αποσυρθεί ο ρωσικός στρατός. Σχολιάζοντας την πόλη, ο Michel είπε, «Όπως η Bucha και πολλές άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Η ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», είπε.

«Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη γη και το κράτος μας και αυτό είναι γενοκτονία»

Μετά την επίσκεψη της Borodyanka, ο Michel και ο Zelenskiy συναντήθηκαν για να συζητήσουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Μετά τη διμερή συνάντηση παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει ολοσχερώς την Ουκρανία και είπε: «Στη 2ωρη συνάντησή μας, μιλήσαμε για κυρώσεις, υποστήριξη όπλων, ένταξη στην ΕΕ και οικονομική βοήθεια. Θα χρησιμοποιήσουμε την οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τα εδάφη και το κράτος μας, και αυτό είναι γενοκτονία», είπε.

«Τα εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη περισσότερο από ό,τι στη Μποροντιάνκα»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Μισέλ στη Μποροντιάνκα, ο Ζελένσκι είπε: «Ο Μισέλ επισκέφθηκε τη Μποροντιάνκα και είδε τι συνέβη με τα μάτια του. Η ΕΕ θα εργαστεί για αυτά τα εγκλήματα πολέμου και θα υποστηρίξει τη διαδικασία της δίκης. Ξεκίνησαν επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς και συνεχίζουν να χτυπούν όλη την Ουκρανία με ρουκέτες. «Υπάρχουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη παρά στη Μποροντιάνκα», είπε.

Δηλώνοντας ότι όλα τα εγκλήματα πολέμου θα τιμωρηθούν και όσοι διαπράττουν εγκλήματα θα βρεθούν, ο Ζελένσκι είπε: «Περιμένουμε την έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων που θα εφαρμοστεί κατά της Ρωσίας και θα εφαρμοστεί εμπάργκο στη Ρωσία σε ενεργειακά ζητήματα. θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι λογαριασμοί των ρωσικών τραπεζών θα δεσμευτούν και θα χρησιμοποιηθούν για την επανένταξη της Ουκρανίας. «Η ενοποίηση και η ανοικοδόμηση ορισμένων πόλεων θα ξεκινήσει χωρίς να περιμένουμε τη νίκη», είπε.

«Ο Πεσκόφ παίζει μπάλα με τον εαυτό του στο γήπεδο»

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με το έργο που έδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία σχετικά με τη δική της θέση, «Παραδώσαμε το έργο στην Ουκρανία και η μπάλα είναι στην Ουκρανία», ο Ζελένσκι είπε: «Δεν μας έδωσαν τίποτα. «Το θέμα Η κατάσταση των όπλων πηγαίνει σε καλή κατεύθυνση. Δεν μπορώ να εξηγήσω ποια ακριβώς βοήθεια λάβαμε», είπε.

Ανοιχτό στην ανταλλαγή κρατουμένων για τη Μαριούπολη στην Ουκρανία

Όταν ρωτήθηκε για τη Μαριούπολη, ο Ζελένσκι είπε: “Η κατάσταση στη Μαριούπολη χειροτερεύει και δεν μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οι στρατιώτες μας και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν εκατοντάδες τραυματίες. Μερικοί από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους λειτουργούν, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν Σχεδόν χίλιοι από τους πολίτες μας πίστεψαν στους κατακτητές και πήγαν σε άλλα κατεχόμενα εδάφη και έχασαν τα κεφάλια τους. βοήθεια και το δεύτερο είναι η διπλωματική βοήθεια, αλλά η Ρωσία δεν προσεγγίζει τον δεύτερο δρόμο. Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε τους νεκρούς και τραυματίες Ρώσους στρατιώτες με στρατιώτες μας», είπε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθάει τα όπλα για πρώτη φορά»

Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ δήλωσε ότι η βοήθειά τους προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί και είπε: «Οι μάχες στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη μάχονται για την κυριαρχία των χωρών τους και για την Ευρώπη. Θέλουμε τη νίκη της Ουκρανίας και θα το κάνουμε Συζητήσαμε τα θέματα. Θα ανακοινώσουμε την έναρξη λειτουργίας αυτού του ταμείου με μια διεθνή διάσκεψη στις 5 Μαΐου. Όλα αυτά γίνονται με σκοπό τη συλλογή βοήθειας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει βοήθεια για όπλα για πρώτη φορά . Είμαστε μαζί σας, ώμο με ώμο», είπε.

Ο Μισέλ βέβαιος για κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Όσον αφορά τις κυρώσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία, ο Μισέλ δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η εν λόγω κύρωση θα εφαρμοστεί αργά ή γρήγορα και ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τερματίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία υπέβαλε το απαραίτητο ερωτηματολόγιο για την ένταξη στην ΕΕ

Ο Ζελένσκι έκανε το πρώτο βήμα της Ουκρανίας προς την ΕΕ στις 18 Απριλίου, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που περιείχε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία και το παρέδωσε στον Μάτι Μαασίκα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουκρανία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell παρέδωσαν το ερωτηματολόγιο στον Zelenskiy κατά την επίσκεψή τους στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, στις 8 Απριλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek