Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι γενικές εκλογές στη Γαλλία γίνονται αντιμέτωπες

  • από
Οι γενικές εκλογές στη Γαλλία γίνονται αντιμέτωπες
Οι γενικές εκλογές στη Γαλλία γίνονται αντιμέτωπες

Περίπου 48,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Γαλλία προσήλθαν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Ενώ ο λαός ψήφισε για να εκλέξει 577 βουλευτές για να υπηρετήσουν στην Εθνοσυνέλευση μεταξύ 6.293 υποψηφίων, η διαδικασία ψηφοφορίας, που ξεκίνησε στις 08:00 τοπική ώρα, έληξε στις 18:00 σε ορισμένες πόλεις και στις 20:00 σε ορισμένες πόλεις.

Σύμφωνα με το exit poll που δημοσίευσε το Ifop-Fiducial με την έναρξη της διαδικασίας καταμέτρησης ψήφων, η συμμαχία Social and Ecological New People’s Union (Nupes), η οποία αποτελείται από αριστερά κόμματα υπό την ηγεσία της υπεραριστερής France Indomitable Το κόμμα (LFI) Jean-Luc Melenchon έλαβε το 25% των ψήφων και προηγείται των εκλογών λαμβάνοντας 7 από αυτές.

Στις μετωπικές εκλογές, η συμμαχία Ensemble (Μαζί) με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν κέρδισε το 25 τοις εκατό των ψήφων, ενώ η Εθνική Ενότητα (RN), αντίπαλος του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, κέρδισε το 19,3 τοις εκατό των ψήφων.

«Δεδομένου αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας προσφέρει, της μοίρας της κοινής πατρίδας, προτρέπω τον λαό μας να νικήσει την καταστροφική πολιτική της πλειοψηφίας του Μακρόν την επόμενη Κυριακή», είπε ο Μελανσόν στους υποστηρικτές του μετά την ψηφοφορία.

Η Λεπέν, από την άλλη, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να τον φέρουν στην εξουσία με 55 τοις εκατό στον δεύτερο γύρο.

Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής τα τελευταία 20 χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρθηκε ότι το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στην ηπειρωτική Γαλλία (εξαιρουμένων των υπερπόντιων περιοχών) ήταν 39,4 τοις εκατό στις 17:00 τοπική ώρα. Ενώ το εν λόγω ποσοστό συμμετοχής καταγράφηκε ως το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών τα τελευταία 20 χρόνια, το ποσοστό αυτό αναφέρθηκε σε 40,75% την ίδια περίοδο το 2017.

Οι αποτυχημένοι υπουργοί θα παραιτηθούν.

Στη γενική εκλογική κούρσα, στην οποία η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν και 14 υπουργοί είναι υποψήφιοι, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που δεν μπόρεσαν να εκλεγούν βουλευτές θα παραιτηθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Εάν δεν επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου. Ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές που κέρδισαν πάνω από το 50 τοις εκατό των ψήφων στην εκλογική περιφέρεια θα κερδίσουν τις εκλογές στον πρώτο γύρο, οι μέγιστοι 4 υποψήφιοι βουλευτές που θα λάβουν λιγότερο από το 50 τοις εκατό των ψήφων και θα λάβουν τουλάχιστον το 12,5 τοις εκατό των ψήφων θα διαγωνιστούν στον δεύτερο γύρο στις αντίστοιχες περιφέρειές τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek