Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι ΗΠΑ ευχαριστούν την Τουρκία για τον ρόλο της στην ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία

  • από
Οι ΗΠΑ ευχαριστούν την Τουρκία για τον ρόλο της στην ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία
Οι ΗΠΑ ευχαριστούν την Τουρκία για τον ρόλο της στην ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία

Η ανταλλαγή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ανταλλάχθηκε με τον Ρώσο πιλότο Konstantin Yaroshenko, ο οποίος συνελήφθη για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στις ΗΠΑ, και τον Trevor Reed, πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, ο οποίος συνελήφθη επειδή επιτέθηκε στην αστυνομία στη Ρωσία, σε μια μυστική επιχείρηση έξω στην Άγκυρα.

Κάνοντας μια δήλωση μετά την επιτυχή έκβαση της ανταλλαγής κρατουμένων, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθειά της στην ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και είπε: «Ενώ καλωσορίζουμε τον Τρέβορ Ριντ, είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τον ρόλο της κάνοντας δυνατή την ασφαλή επιστροφή του. Εκτιμούμε τη βοήθεια των Τούρκων εταίρων μας σε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Αν και οι αρχές δεν αποκάλυψαν επίσημα πού έγινε η ανταλλαγή κρατουμένων, διαπιστώθηκε ότι ένα αεροπλάνο που ανήκε στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) πέταξε στην Άγκυρα ώρες πριν από την ανταλλαγή. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο Γιαροσένκο πέταξε από την Άγκυρα στο Σότσι της Ρωσίας και στη συνέχεια στην πρωτεύουσα Μόσχα.

«Το αμερικανικό αεροπλάνο σταμάτησε δίπλα στο ρωσικό αεροπλάνο και οι δύο κρατούμενοι περπατούσαν όπως βλέπετε στις ταινίες», είπε ο πατέρας του Ριντ, Τζόι Ριντ, στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρώσος πιλότος Yaroshenko συνελήφθη στη Λιβερία από πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών στις 28 Μαΐου 2010 και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Από την άλλη, ο Ριντ από τις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 9 ετών επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη «ζωή και την υγεία» των Ρώσων αστυνομικών σε καυγά που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek