Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι υπάλληλοι του Twitter ετοίμασαν ερωτήσεις για το νέο αφεντικό Έλον Μασκ

  • από
Οι υπάλληλοι του Twitter ετοίμασαν ερωτήσεις για το νέο αφεντικό Έλον Μασκ
Οι υπάλληλοι του Twitter ετοίμασαν ερωτήσεις για το νέο αφεντικό Έλον Μασκ

Ο κόσμος έχει επικεντρωθεί εδώ και μέρες στην εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ. Έχει επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία για την πώληση 44 δισ. δολαρίων, αλλά η διαδικασία μεταβίβασης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, ο Μασκ, ο οποίος έχει πει ότι σχεδιάζει να αλλάξει τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου από την πρώτη μέρα, έχει ήδη λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια ανάρτηση του Μασκ την περασμένη Τρίτη τράβηξε μεγάλη προσοχή σε αυτό το πλαίσιο. Επικρίνοντας τις αποφάσεις μετριοπάθειας που έλαβε ο Vijaya Gadde, ο επικεφαλής της νομικής ομάδας του Twitter, με τις λέξεις “είναι πολύ σαφές ότι είναι πολύ ακατάλληλο”, ο Musk έκανε αργότερα μια ανάρτηση που έκανε πλάκα στον Gadde. Στη συνέχεια, ο Gadde έγινε στόχος παρόμοιας παρενόχλησης από χιλιάδες χρήστες του Twitter.

Αυτό το tweet από τον Musk είχε προφητικό αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντας στους υπαλλήλους τον επικείμενο κίνδυνο για όσους δημιουργούν και επιβάλλουν τις περίπλοκες πολιτικές ελέγχου περιεχομένου του Twitter. Γιατί οι υπάλληλοι του Twitter πιστεύουν ότι το όραμα του Μασκ θα οδηγήσει την εταιρεία στο σημείο που ξεκίνησε ξανά και θα κάνει τα τελευταία 10 χρόνια να ξαναζήσουν από την αρχή.

Τα στελέχη του Twitter που έθεσαν τους κανόνες δεν αρνούνται ότι κάποτε είχαν παράλληλες απόψεις με τον Μασκ για την ελευθερία της έκφρασης. Πράγματι, υπήρξε μια εποχή που οι πολιτικές μετριοπάθειας του Twitter θα έπρεπε να περιορίζονται στο να αντικατοπτρίζουν τους τοπικούς νόμους. Όμως, περισσότερα από 10 χρόνια βίας, παρενόχλησης και εκλογικής νοθείας έκαναν τους κυβερνώντες να αλλάξουν γνώμη. Σήμερα, τόσο στο Twitter όσο και σε πολλές άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι διαχειριστές βλέπουν τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου ως το πιο θεμελιώδες στοιχείο που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σε αυτό το σημείο είναι: Θα αλλάξει ο Μασκ γνώμη στο σημείο που θα αντιμετωπίσει τις πιο σκοτεινές γωνιές του Twitter;

ΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΣΧΑΖΟΥΝ

Μιλώντας στους New York Times, υπάλληλοι του Twitter είπαν ότι είχαν συντάξει μια λίστα με πολλές από τις ερωτήσεις που ήλπιζαν να κάνουν στον Μασκ. Μία από τις ερωτήσεις στη λίστα ήταν: “Είπατε ότι θέλετε περισσότερο “ελεύθερο λόγο” και λιγότερη μετριοπάθεια στο Twitter. Τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη;” σχηματισμένος.

Ένας άλλος υπάλληλος ρωτά: “Μερικοί άνθρωποι ερμηνεύουν τα επιχειρήματά σας για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου ως επιθυμία να ανοίξετε ξανά την πόρτα στην παρενόχληση. Είναι αλήθεια; Εάν όχι, έχετε ιδέες για τρόπους για να αυξήσετε την ελευθερία του λόγου και να μην επιτρέψετε την παρενόχληση ;”

Από την ημέρα που κυκλοφόρησαν οι φήμες για τις πωλήσεις, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα σχέδια του Μασκ είναι ελαττωματικά. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε ότι ο Μασκ άλλαξε γνώμη. Στην πραγματικότητα, το tweet που κοινοποίησε την Τρίτη, «Η υπερβολική αντίδραση όσων φοβούνται την ελευθερία της έκφρασης τα λέει όλα».

Μετά από αυτό το tweet, ο Μασκ έκανε αναρτήσεις που επέκριναν το έργο των κορυφαίων δικηγόρων του Twitter, Gadde και Jim Baker, όπως είπαμε παραπάνω. Η Gadde, η οποία ηγείται της ομάδας πολιτικής περιεχομένου του Twitter για περισσότερα από 10 χρόνια, είναι γνωστή για τους ρόλους της σε πολλές δύσκολες αποφάσεις μετριοπάθειας, όπως η απαγόρευση του λογαριασμού του Donald Trump. Ο Baker, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στο νομικό τμήμα του FBI, εντάχθηκε στο Twitter το 2020.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, δεν απάντησε άμεσα στην κριτική, αλλά έγραψε στο tweet του: «Είμαι περήφανος για την ομάδα μας που συνεχίζει να εργάζεται χωρίς να χάνει την εστίαση και τις προτεραιότητές της παρά όλο αυτό το θόρυβο».

Οι υπάλληλοι του Twitter έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για τον τρόπο διαχείρισης των tweets σχετικά με τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βραζιλία στις 2 Οκτωβρίου 2022 και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Νοεμβρίου 2022. Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι πολλοί υπάλληλοι του Twitter, που επηρεάστηκαν από τα tweets του Μασκ πρόσφατα, «αναρωτιέμαι αν πρέπει να σταματήσουμε το μέτρο;». Δηλώνει ότι έχει αμφιβολίες. Έτσι, το tweet του Agarwal περιλαμβάνει ένα σιωπηρό μήνυμα “Keep your job” προς τους υπαλλήλους.

Ο ΜΟΥΣΚ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Ή ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕΣΤΥΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Εργαζόμενοι του Twitter και άλλων εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι ο Μασκ δεν κατανοεί ή δεν ενδιαφέρεται για την προσέγγιση του Twitter όσον αφορά τον έλεγχο περιεχομένου και τα προβλήματα που οδηγούν σε αυτούς τους κανόνες. Από την άλλη, ορισμένες προτάσεις, όπως η επισήμανση των αυτόματων λογαριασμών που έφερε ο Μασκ, ήταν θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη πριν ανακοινώσει ότι είναι υποψήφιος για αυτήν την εταιρεία.

Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Καλιφόρνια. Ο Δρ. «Ο Μασκ, στην ουσία, αγοράζει τις θέσεις του δημιουργού κανόνων και του διαιτητή ομιλίας», είπε ο David Kaye. Ο Kaye, ο οποίος έχει επίσης συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη σε ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης στο παρελθόν, είπε: «Αυτή η κατάσταση ήταν πραγματικά ανησυχητική για όλους όσοι ήταν σε αυτή τη θέση στο παρελθόν».

Η φιλοσοφία που υιοθέτησε το Twitter όταν ήταν μια μικρή start-up ήταν αρκετά απλή για να συνοψιστεί σε μια φράση: Αφήστε τα tweets να ρέουν. Στο πλαίσιο αυτό, η παρέμβαση του Twitter στον διάλογο στην πλατφόρμα ήταν πολύ περιορισμένη.

Οι ιδρυτές του Twitter δανείστηκαν αυτή τη φιλοσοφία από το Blogger, την πλατφόρμα blogging που ανήκει στην Google. Όπως κατέθεσαν τρία άτομα που εργάζονταν στο Twitter εκείνη την εποχή, οι ιδρυτές του Twitter, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν επίσης στην ίδρυση του Blogger στο παρελθόν, πίστευαν ότι το ακατάλληλο περιεχόμενο θα πνιγόταν από αντίθετα tweets από άλλους χρήστες.

Ο Τζέισον Γκόλντμαν, ένας από τους ιδρυτές και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, είπε, “Υπάρχουν σοβαρές ιδεαλιστικές φιλοδοξίες. Πιστεύεται ότι εάν οι άνθρωποι υιοθετήσουν αυτό το μέρος ως πλατφόρμα για αυτοέκφραση, θα συμβούν απίστευτα πράγματα.” Αυτή η αποστολή είναι πολύ πολύτιμη , αλλά τα κακά πράγματα που συμβαίνουν είναι «ζωρίκια». Σε κάνουν να το βλέπεις ως απειλή και να το υποτιμάς.”

ΙΔΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2014

Εκείνα τα χρόνια, το Twitter αφαιρούσε μόνο περιεχόμενο που ήταν ανεπιθύμητο ή παραβίαζε τους νόμους των ΗΠΑ για την κακοποίηση παιδιών και άλλα μεγάλα εγκλήματα. Το 2008, το Twitter προσέλαβε τον Del Harvey, τον 25ο υπάλληλο του. Ο Χάρβεϊ ήταν το πρώτο μέλος του προσωπικού του Twitter που ήταν υπεύθυνο για την εποπτεία περιεχομένου πλήρους απασχόλησης. Με την έναρξη των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης το 2010, το Twitter έγινε μεγάφωνο για τους ακτιβιστές να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας την πίστη πολλών εργαζομένων στο σύνθημα «Στο τέλος, ο καλός λόγος κερδίζει».

Ωστόσο, ένα περιστατικό το 2014 αποκάλυψε πώς το Twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο παρενόχλησης με τον πιο φρικτό τρόπο του. Στο περιστατικό, το οποίο έγινε αξέχαστο ως «Gamergate», οι γυναίκες στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών έγιναν στόχος μιας φρικιαστικής εκστρατείας παρενόχλησης στο Διαδίκτυο, η οποία περιελάμβανε απειλές για βιασμό και θάνατο.

Ο Colin Crowell, ο οποίος υπηρέτησε ως παγκόσμιος διευθυντής δημόσιας πολιτικής του Twitter μέχρι το 2019, δήλωσε: “Εκτός και αν υπάρχουν κανόνες κατά της κακοποίησης και της παρενόχλησης, κάποιοι κινδυνεύουν να εκφοβιστούν και να σιωπήσουν. Εκείνη τη στιγμή, δεν μπορείτε να επωφεληθείτε από τις φωνές τους, τις προοπτικές τους, ελεύθερη έκφραση».

Μετά το Gamergate, το Twitter άρχισε να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των πολιτικών εποπτείας του. Ακολούθησαν όμως νέες απειλές. Τον Σεπτέμβριο του 2016, το πεδίο των τρολ με έδρα τη Ρωσία δημιούργησε αθόρυβα 2700 ψεύτικα προφίλ στο Twitter και τα χρησιμοποίησε για να σπείρει διχόνοια σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές μεταξύ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον.

Η Brianna Wu, μια προγραμματίστρια που έγινε στόχος των επιθέσεων του Gamergate, συνεργάστηκε αργότερα με το Twitter για να βοηθήσει στην ανάπτυξη εργαλείων για την εξάλειψη του μισογυνισμού, της βίας και της παραπληροφόρησης από την πλατφόρμα. Σήμερα, είναι ένας από αυτούς που εξέφρασαν τους φόβους τους για το ονειρεμένο Twitter του Μασκ. «Πιστεύω ότι το Twitter θα γίνεται ολοένα και περισσότερο φωνή γνώμης», είπε ο Wu στους New York Times. Ο Angelo Carusone, επικεφαλής του Media Matters for America, ενός ερευνητικού οργανισμού φιλελεύθερου προσανατολισμού, δήλωσε ότι είναι δυνατό να διαβαστεί το μέλλον του Twitter από τη χαρά των συντηρητικών που εμποδίζονται να χρησιμοποιήσουν τον ιστότοπο λόγω παραβιάσεων των κανόνων. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί όπως ο Steve Bannon, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Marjorie Taylor Green, ο εκδότης Infowars, “Clandestine”, ένα από τα κορυφαία ονόματα του QAnon.

Οι κατηγορίες για παρενόχληση συνεχίστηκαν καθώς τα ψεύτικα προφίλ έτρεχαν τις δραστηριότητές τους απαρατήρητες για μήνες. Το 2017, ο τότε διευθύνων σύμβουλος Jack Dorsey δήλωσε ότι η επιβολή πολιτικών περιεχομένου θα ήταν η νούμερο ένα προτεραιότητα της εταιρείας. Αφού οι γυναίκες μποϊκόταραν το Twitter κατά τη διάρκεια του κινήματος #MeToo που ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα, ο Dorsey δημοσίευσε ότι η εταιρεία «ακόμα δεν κάνει αρκετά». Εκτός από αυτή την ομολογία, ο Dorsey ανακοίνωσε επίσης μια λίστα με απαγορευμένο περιεχόμενο στο Twitter: Οι γυμνές φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου στη φωτογραφία, τα σύμβολα μίσους και τα tweets που εξυμνούσαν τη βία απαγορεύτηκαν.

Το επόμενο έτος, το Twitter εισήγαγε νέες πολιτικές με στόχο την πρόληψη της διάδοσης ψευδών πληροφοριών στις επερχόμενες εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, τα tweets που οδηγούν τους ψηφοφόρους να μην ψηφίζουν ή τους παραπλανούν σχετικά με τις διαδικασίες ψηφοφορίας απαγορεύονται. Ο Dorsey απαγόρευσε κάθε μορφή πολιτικής διαφήμισης, αλλά άφησε τις σκληρές αποφάσεις μετριοπάθειας κυρίως στον Gadde.

Το Twitter έχει επίσης αναπτύξει μια στρατηγική για την ενημέρωση των οπαδών χωρίς να μειώνει τον αριθμό των tweets. Ορισμένες ετικέτες προστέθηκαν σε tweets που περιείχαν ψευδείς και εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές και η ταχύτητα διάδοσης αυτών των tweets στην πλατφόρμα ήταν περιορισμένη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, το Twitter απαγόρευσε τα παραποιημένα βίντεο που ονομάζονται «deepfakes» και απαγόρευσε στους χρήστες να μοιράζονται περιεχόμενο που αποκτήθηκε μέσω επιχειρήσεων πειρατείας. Τα email έδειχναν την επικοινωνία του Χάντερ Μπάιντεν μεταξύ του πατέρα του και ενός στελέχους της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ EMAIL ΤΟΥ HUNTER BIDEN ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ

Η μεγαλύτερη δοκιμασία αυτής της πολιτικής έγινε μέσα από ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Post. Η είδηση ​​περιελάμβανε το περιεχόμενο ορισμένων e-mail που ελήφθησαν από τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ, γιου του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι ο σημερινός πρόεδρος. Φοβούμενος ότι αυτά τα email ελήφθησαν μέσω επιχείρησης «hack and leak», το Twitter απέκλεισε την κοινοποίηση της είδησης.

Ο Ντόρσεϊ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει την απόφαση. Λίγες μέρες αργότερα, ο Gadde έκανε μια δήλωση δηλώνοντας ότι η εν λόγω πολιτική έχει αλλάξει και ότι οι ειδήσεις της New York Post θα επιτρέπεται να εμφανίζονται σε tweets.

Αυτό το γεγονός αποτέλεσε επίσης τη βάση των επικρίσεων των συντηρητικών στο Twitter και ήρθε στο προσκήνιο στα tweets του Musk για τον Gadde. «Είμαι κατά της λογοκρισίας που υπερβαίνει κατά πολύ το νόμο», έγραψε ο Μασκ, δηλώνοντας ότι θέλει να επιστρέψει το Twitter στις παλιές του μέρες, όταν αφαιρέθηκε μόνο το παράνομο περιεχόμενο.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από την άλλη, τα σχέδια του Μασκ μπορεί να τον αναγκάσουν να αντιμετωπίσει και νομικά προβλήματα στην Ευρώπη. Το περασμένο Σάββατο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συναίνεση σχετικά με την τελική έκδοση του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ο νόμος απαιτεί από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter να επιβάλλουν ακόμη αυστηρότερους ελέγχους στα εγκλήματα μίσους, την παραπληροφόρηση και το παράνομο περιεχόμενο.

Με το νέο νόμο, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, το οποίο έχει περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υποχρεούνται να διενεργούν ετήσια αξιολόγηση κινδύνου για τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους. Εάν αυτές οι αξιολογήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, οι εταιρείες μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 6 τοις εκατό του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους. Σε περίπτωση επανειλημμένων παραβιάσεων, η πρόσβαση στις πλατφόρμες από την ΕΕ θα αποκλειστεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek