Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας συναντώνται με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7

  • από
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας συναντώνται με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας συναντώνται με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7 συναντήθηκαν ξανά σήμερα για να συζητήσουν τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά τη συνάντηση που ξεκίνησε χθες στην περιοχή Βάνγκελς του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χοστάιν στη Γερμανία. Στη σύνοδο, που φιλοξενήθηκε από την Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Αναφέρθηκε ότι οι ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης.
Σε δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Baerbock είπε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αποκλεισμένων στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού. Αυτό σημαίνει φαγητό για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις αφρικανικές χώρες και τη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα: «Σας βλέπουμε, σας ακούμε και σας υποστηρίζουμε», είπε.
Ο Baerbock είπε, “Τώρα, όπως έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, εξετάζουμε τις παγκόσμιες συνέπειες. Ο πόλεμος δεν είναι μόνο με τανκς, πυραύλους, ψεύτικες ειδήσεις και προπαγάνδα, αλλά και έναν πόλεμο για τα τρόφιμα που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι ως G7, οι πιο βιομηχανικές χώρες του κόσμου, οι δυτικές δημοκρατίες, πρέπει να δώσουμε μια πολιτική απάντηση. Είναι καθήκον μας να αμφισβητήσουμε και να δράσουμε «Νομίζω ότι οι δεσμεύσεις μας σήμερα είναι πολύ σημαντικές, όχι μόνο για να συζητήσουμε, αλλά για να δείξουμε επιτέλους ότι εμείς, ως χώρες της G7, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον επισιτιστικό πόλεμο», είπε.

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ»
«Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και πώς η G7 μπορεί να στηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε: “Σήμερα, βρίσκομαι στη Γερμανία για την G7. Είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρέχοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις κυρώσεις στη Ρωσία. Η G7 είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να το κάνουμε αυτό».
Σημειώνοντας ότι συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρους πριν από τη συνάντηση, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα είπε: «Εστιάσαμε στη συζήτηση για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ουκρανίας, περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τρόπους για να λογοδοτήσει η Ρωσία. .” είπε.
Ο Κουλέμπα είπε ότι ζήτησε από την G7 να παγώσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να βοηθήσει την Ουκρανία να ανοικοδομήσει την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να πληρώσει οικονομικά, πολιτικά και οικονομικά». «Δεν επεμβαίνουμε στις συζητήσεις, αλλά είναι μια κρίσιμη στιγμή όπου θα δούμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα συνεχίσει», είπε ο Κουλέμπα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Nicu Popescu, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της G7, δήλωσε σε δήλωση: “Θέλουμε να επιλύσουμε τη σύγκρουση της Υπερδνειστερίας μέσω ειρηνικού διαλόγου και διπλωματίας. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες στην περιοχή της Υπερδνειστερίας θέλουν να ζήσουν εμπόλεμη ζώνη, θέλουν ειρήνη».
Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της G7, όπου συζητήθηκε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αναμένεται να συνεχιστεί αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek