Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χαμηλώνει τους τόνους

  • από
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χαμηλώνει τους τόνους
  Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χαμηλώνει τους τόνους

Χαμήλωσε τους τόνους ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία, ειδικά στο Αιγαίο, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ο Μητσοτάκης που πρόσεχε να μην χρησιμοποιήσει τον όρο Τουρκία είπε ότι περίμεναν με ψυχραιμία «να ηρεμήσουν τα νερά».

ΙΔΙΟ ΑΓΧΟΣ

Ισχυριζόμενος ότι έχουν πίσω τους ισχυρές χώρες της ΕΕ για τα λεγόμενα δικαιώματα κυριαρχίας, ο Μιτσοτάκης έφερε στην ατζέντα «ισχυρούς συμμάχους» στις αρχές της εβδομάδας. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος ήρθε στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και συναντήθηκε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι αναμένει ισχυρές δηλώσεις από την ΕΕ για το Αιγαίο, τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό.

«ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ»

Μητσοτάκης, χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη «Τουρκία» στην ομιλία του με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στον Τύπο, είπε: «Περιμένω έντονες εκφράσεις για την αποφυγή προκλήσεων που αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου (ελληνική διοίκηση) στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. . Είμαστε μέλη της ΕΕ, έχουμε ισχυρές συμμαχίες. Θα διατηρήσουμε τη στάση μας υπερασπιζόμενοι το διεθνές δίκαιο ενάντια σε μη διπλωματικούς λόγους. Πιστεύω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε σε ήρεμα νερά από την αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΝ ΚΑΤΟΧΗ

Το βράδυ, ο Μητσοτάκης έκανε μια ομιλία γεμάτη γενναιότητα στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της ελληνοκυπριακής διοίκησης, DISI, και συνέκρινε την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974 με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μητσοτάκης συνέκρινε τις πόλεις της ΤΔΒΚ της Κερύνειας και της Αμμοχώστου με την πόλη της Μαριούπολης και των περιοχών του Ντόνετσκ, τις οποίες η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία, και είπε: «Δύο κράτη αδιαμφισβήτητα απορρίπτονται στην Κύπρο, δύο κράτη δεν έχουν θέση στον πολιτισμό αυτού του αιώνα. Θέλουμε μια Κύπρο χωρίς εγγυητές και στρατούς», είπε.

Οι ΗΠΑ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τουρκία και την Ελλάδα να μειώσουν την ένταση στο Αιγαίο. Όταν το θέμα προέκυψε στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου Ned Price έδειξε τον δρόμο της διπλωματίας. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά μέσω της διπλωματίας. «Και οι δύο είναι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Προειδοποιούμε και τις δύο χώρες να μην αυξήσουν την αρτηριακή πίεση», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek