Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο Μητσοτάκης ζήτησε βοήθεια από τον Μπάιντεν! Παραπονέθηκε για την Τουρκία με τον χάρτη Blue Homeland

  • από
Ο Μητσοτάκης ζήτησε βοήθεια από τον Μπάιντεν!  Παραπονέθηκε για την Τουρκία με τον χάρτη Blue Homeland
Ο Μητσοτάκης ζήτησε βοήθεια από τον Μπάιντεν!  Παραπονέθηκε για την Τουρκία με τον χάρτη Blue Homeland

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία δείχνοντας τον χάρτη «Γαλάζια Πατρίδα» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον φιλοξενούσε φορώντας γραβάτα με ελληνική σημαία στον Λευκό Οίκο. Επίσης φιλοδοξούσε να αγοράσει 20-24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν καλωσόρισε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εκπλήρωσε κάθε επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών βάσεων. Επικρότησε μάλιστα τον Μιτσοτάκη, ο οποίος είπε στην ομιλία του ότι «κανείς δεν θα δεχτεί μια λύση που θα βασίζεται σε δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο».

ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Σύμφωνα με τα νέα του Γιώργου Κιρμπάκη από τη Hürriyet, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν, παραπονέθηκαν για τις πτήσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και ιδιαίτερα τις «υπερπτήσεις» πάνω από τα νησιά και τον έφεραν στον Λευκό Οίκο. Είπαν ότι έδειξαν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ τον χάρτη στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» σχετικά με τη δήλωση «domain» στις γύρω θάλασσες. Αντίστοιχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την πρόσκληση που κανονίστηκε για την 201η επέτειο της ελληνικής εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, είπε: «Είμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών με τους γείτονές μας. Ωστόσο, δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ F-35

Στην ομιλία του, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι φιλοδοξούν να αγοράσουν ένα στόλο (20-24 μονάδες) μαχητικών αεροσκαφών F-35 πριν από το 2030. Αναμένεται ότι η Ελλάδα θα πατήσει το κουμπί για τα F-35 με επίσημη επιστολή που θα σταλεί στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα και η απάντηση στο ελληνικό αίτημα θα δοθεί μετά από 18-24 μήνες διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, έχει υποστηριχθεί ότι η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, σκοπεύει να επενδύσει στην Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (EAV) για την κατασκευή ορισμένων μερών του αεροσκάφους.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσκληση που έγινε στον Λευκό Οίκο, ζήτησε από τον Μπάιντεν να ρίξει το βάρος του στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και είπε «Κανείς δεν θα δεχτεί μια λύση που θα βασίζεται σε δύο χωριστά κράτη». Ο Μπάιντεν χειροκρότησε.

ΜΗΝΥΜΑ F-16 ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε χθες ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζήτησε εμμέσως να μην γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις της Τουρκίας για αεροσκάφη F-16. Επαναλαμβάνοντας το επιχείρημά του ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ο Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα ανεχθούμε υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά», αναφερόμενος στην Τουρκία. «Θα ήθελα τα μέλη του Κογκρέσου να εξετάσετε τον κίνδυνο μιας νέας αστάθειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για τις πωλήσεις όπλων στην περιοχή», πρόσθεσε ο Μητσοτάκης αμέσως μετά.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος απέσπασε πολλές φορές χειροκροτήματα κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, αστειεύτηκε ότι «δεν λαμβάνω τόσο χειροκροτήματα στο ελληνικό κοινοβούλιο». Ελληνικές πηγές σχολίασαν ότι «ο άνεμος είναι υπέρ της Ελλάδας στο Κογκρέσο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek