Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

  • από
Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κρατήθηκε στην πρωτεύουσα Τιφλίδα την 1η Οκτωβρίου 2021, μία ημέρα πριν από τις τοπικές εκλογές στη χώρα του, όπου ήρθε 9 χρόνια αργότερα, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη φυλακή Νο. 12 στο Ρουστάβι. Ο Σαακασβίλι μεταφέρθηκε από τη φυλακή στην κλινική Viva Med στην πρωτεύουσα Τιφλίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από επιδείνωση της υγείας του και έχασε τις αισθήσεις του τις τελευταίες ημέρες.

ΠΟΛΛΕΣ ΡΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ
Το 2007, η Εισαγγελία της Γεωργίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορήθηκε για διάλυση της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης, κατάσχεση περιουσίας του ιδρυτή του τηλεοπτικού καναλιού Imedi, Badri Patarkachishvili, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας και ξυλοδαρμό βουλευτή. Το Δημοτικό Δικαστήριο της Τιφλίδας καταδίκασε επίσης τον Σαακασβίλι σε φυλάκιση 3 ετών το 2018 για κατάχρηση της αμνηστίας του σε υπόθεση δολοφονίας.
Ο Σαακασβίλι έφυγε από τη Γεωργία για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013 μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας. Ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έδωσε στον Σαακασβίλι την ουκρανική υπηκοότητα τον Μάιο του 2015, ο Σαακασβίλι διορίστηκε Κυβερνήτης της Οδησσού και παραιτήθηκε από τη θέση του το 2016. Ο Σαακασβίλι, του οποίου αφαιρέθηκε η γεωργιανή υπηκοότητα στις 4 Δεκεμβρίου 2015, συμμετείχε στην αντιπολίτευση ιδρύοντας το Κίνημα των Νέων Εξουσιών στην Ουκρανία. Ο Σαακασβίλι, του οποίου αφαιρέθηκε επίσης η ουκρανική υπηκοότητα στις 26 Ιουλίου 2017, έλαβε ξανά την υπηκοότητα από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πέρυσι. Ο Σαακασβίλι υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Μεταρρύθμισης της Ουκρανίας από το 2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek