Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πάνω από 1.400 μηνύσεις κατατέθηκαν… Η πιο σκληρή απόφαση στην Ουκρανία!

  • από
Πάνω από 1.400 μηνύσεις κατατέθηκαν… Η πιο σκληρή απόφαση στην Ουκρανία!
Πάνω από 1.400 μηνύσεις κατατέθηκαν… Η πιο σκληρή απόφαση στην Ουκρανία!

Την τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο δήμαρχος του Κουπιάνσκ έλαβε κλήση από διοικητή του ρωσικού στρατού για συνάντηση.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη εισέλθει στα περίχωρα της πόλης στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο. Ο δήμαρχος Gennady Matsegora δημοσίευσε ένα βίντεο ανακοινώνοντας ότι η Ρωσία αποδέχτηκε την προσφορά.

«Αποφάσισα να συμμετάσχω στις διαπραγματεύσεις για να αποφύγω την απώλεια ζωών», είπε ο πρόεδρος. Ο Ματσεγόρα παρέδωσε την πόλη στον ρωσικό έλεγχο χωρίς μάχη. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι παρείχε μεταφορά, καταφύγιο, καύσιμα και τρόφιμα σε Ρώσους στρατιώτες.

Τώρα είναι ένας από τους εκατοντάδες Ουκρανούς πολίτες που κατηγορούνται για συνεργασία με τον κατοχικό στρατό και μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Iryna Venicetova ερευνά εγκλήματα πολέμου και καταγγελίες για προδοσία από την αρχή του πολέμου. Το Κουπιάνσκ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, επομένως ο Ματσεγόρα δεν συνελήφθη, αλλά εκεί όπου οι Ρώσοι απωθήθηκαν, οι ουκρανικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει όσους είναι ύποπτοι για συνεργασία.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενιτσέτοβα δήλωσε ότι από τις αρχές Μαΐου έχουν σημειωθεί περισσότερες από 700 υποθέσεις προδοσίας και περισσότερες από 700 υποθέσεις συνεργασίας κατά Ουκρανών πολιτών. Οι εισαγγελείς είπαν ότι είχαν ανοίξει 50 υποθέσεις μόνο στην πολιορκημένη περιοχή του Χάρκοβο, εναντίον επτά αστυνομικών, πέντε δημάρχων και ενός δικαστή.

Όλα αυτά τα άτομα κατηγορούνται ότι άνοιξαν το δρόμο στη Μόσχα να εισβάλει σε χωριά και να σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους. “Οι μισοί από αυτούς τους 50 ανθρώπους έχουν συλληφθεί. Άλλοι δυστυχώς παραμένουν στα κατεχόμενα και δεν έχουν συλληφθεί ακόμη”, δήλωσε ο Ολεξάντρ Φιλτσάκοφ, ο γενικός εισαγγελέας της περιοχής του Χάρκοβο.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης, Oleh Synehubov, είπε ότι υπάρχουν διάφορες μορφές συνεργασίας, όπως η παράδοση πληροφοριών. «Αυτά τα εγκλήματα στρέφονται εναντίον των Ρώσων από τους ιθαγενείς του στρατού, τις οικογένειες των στρατιωτών ή [Donbass] Θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή λιστών με άτομα που είναι βετεράνοι του πολέμου», είπε.

Ο Φιλτσάκοφ ισχυρίστηκε ότι είχε περιπτώσεις συνεργατών που έδωσαν στους Ρώσους τις πλούσιες λίστες τους με ντόπιους. «Είπαν στους εισβολείς πού ζούσαν και τι πλούτο είχαν. Αργότερα, Ρώσοι στρατιώτες ήρθαν σε αυτά τα σπίτια με συνεργάτες και έκλεψαν την περιουσία τους».

Στο χωριό Pivdenne, ο επικεφαλής του συμβουλίου συνελήφθη για απόπειρα συνεργασίας. Οι εισαγγελείς είπαν ότι βρήκαν στοιχεία ότι ο άνδρας ήταν σε επαφή με Ρώσους πράκτορες και αποκάλυψαν την ακόλουθη τρομακτική αλήθεια:

«Ετοιμαζόταν για την εισβολή. Αλλά οι Ρώσοι δεν έφτασαν ποτέ εκεί και τον συλλάβαμε λίγες μέρες μετά την εισβολή. Είναι σημαντικό για τις ουκρανικές αρχές να δείξουν ότι η τιμωρία για όσους βοηθούν τη ρωσική εισβολή θα είναι γρήγορη και σκληρή. Αλλά ταυτόχρονα, η διαδικασία εγείρει πολλά δύσκολα ερωτήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν εάν ο Ουκρανός εισαγγελέας και οι δικαστές, οι οποίοι έχουν πολεμήσει τις κατηγορίες για διαφθορά και νεποτισμό για χρόνια, μπορούν να εμπιστευτούν ότι δεν θα κάνουν κατάχρηση της διαδικασίας. Πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι μπορεί επίσης να ερωτηθούν για παραμέληση ή ακόμη και προδοσία στην αρχή της κατοχής.

Όταν ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky απέλυσε την Κυριακή τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας SBU στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη, έδειξε ότι οι κατηγορίες για αμέλεια ή ακόμη χειρότερα μπορούν να φτάσουν στην κορυφή των κυβερνητικών δομών.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον άνδρα ότι «σκέφτεται μόνο τον εαυτό του» αντί να βοηθά την άμυνα της πόλης στις πρώτες μέρες του πολέμου. «Η επιβολή του νόμου θα ερευνήσει ποια ήταν η πρόθεσή του», είπε ο Ζελένσκι.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ο τρόπος αξιολόγησης των διαφορετικών μορφών συνεργασίας και η διασφάλιση ότι οι κυρώσεις είναι κατάλληλες. “Υπάρχουν εκείνοι που ανυπομονούν να πηδήξουν στον άλλο στρατό, υπάρχουν εκείνοι που συνεργάζονται γιατί θέλουν να σώσουν τη ζωή τους και υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να συνεργαστούν υπό την απειλή όπλου”, δήλωσε ο Ilko Bozhko, ένας Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Οι ουκρανοί εισαγγελείς αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, που ανέλαβαν οι Ρώσοι στην αρχή του πολέμου. Εκεί, οι ρωσικές αρχές είναι απασχολημένες προσπαθώντας να επιβάλουν τη ρωσική κυριαρχία στην καθημερινή ζωή, όπως η μεταφορά του ρωσικού προγράμματος σπουδών στα ουκρανικά σχολεία.

Εάν η Ουκρανία ανακτήσει τον έλεγχο αυτών των περιοχών, μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες άτομα που κάνουν ενέργειες που εμπίπτουν στον τεχνικό ορισμό της συνεργασίας, όπως οι δάσκαλοι να συνεχίσουν να εργάζονται βάσει του νέου προγράμματος σπουδών. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι εισαγγελείς πρέπει να είναι ανεκτικοί όταν πρόκειται για τέτοιες υποθέσεις.

«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη και επώδυνη ερώτηση», δήλωσε ο Σέργκι Γκορμπατσόφ, ο διαμεσολαβητής της εκπαίδευσης της Ουκρανίας. “Το να αποφασίσεις πού είναι η γραμμή είναι πολύ δύσκολο. Δεν νομίζω ότι μπορείς να απαιτήσεις ηρωισμό από άοπλους πολίτες. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην συνεργαστείς οικειοθελώς. Περιμένω μεγάλα προβλήματα στο πώς αποφασίζουμε αυτό το ζήτημα όταν διώχνουμε τους εισβολείς από όλα τα εδάφη μας».

Ο Βολοντίμιρ Αρίεφ, βουλευτής του κόμματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης της Ουκρανίας με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, είπε ότι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα συντάξει νέο νόμο συνεργασίας που θα επιτρέψει γρήγορη και αποτελεσματική τιμωρία, ενώ θα αποτρέψει την κακοποίηση και θα ταξινομήσει τις υποθέσεις με σειρά σοβαρότητας.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε το επίπεδο συνεργασίας καθώς και το επίπεδο των ζημιών που προκαλούνται και να διαφοροποιούμε σε διαφορετικές καταστάσεις», είπε ο Αρίεφ. «Μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να πάνε φυλακή, αλλά σε κάποιους θα πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα ή να αποκλειστούν από τη δημόσια υπηρεσία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek