Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πρώτα η Ευρώπη, τώρα οι ΗΠΑ! Η νέα επιδημία δημιούργησε φόβο

  • από
Πρώτα η Ευρώπη, τώρα οι ΗΠΑ!  Η νέα επιδημία δημιούργησε φόβο
Πρώτα η Ευρώπη, τώρα οι ΗΠΑ!  Η νέα επιδημία δημιούργησε φόβο

Το Monkey Blossom ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 όταν εμφανίστηκε ένα ξέσπασμα που μοιάζει με ευλογιά σε πιθήκους που κρατήθηκαν in vitro για έρευνα. Το πρώτο κρούσμα ανθρώπου καταγράφηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1970 και η μόλυνση συνέχισε να εμφανίζεται σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής από τότε.

Φρένο από Τουρκία για Σουηδία και Φινλανδία

Φρένο από Τουρκία για Σουηδία και Φινλανδία

Περιγραφόμενη ως «σπάνια ιογενής λοίμωξη», αυτή η ασθένεια μεταδίδεται συνήθως μέσω άμεσης επαφής με ζώα που είναι γνωστό ότι φιλοξενούν τον ιό, όπως οι σκίουροι. Ωστόσο, μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω πολύ στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.

Μόνο ελάχιστα κρούσματα έχουν αναφερθεί εκτός Αφρικής και αυτά έχουν περιοριστεί σε άτομα με ταξιδιωτικές συνδέσεις στην ήπειρο. Από την άλλη, το γεγονός ότι πολλές περιπτώσεις έχουν συναντηθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες και ότι έχουν εξαπλωθεί ακόμη και στις ΗΠΑ έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες.

Μια εικόνα που κοινοποιήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ… Έτσι φαίνεται η ευλογιά των πιθήκων στο μικροσκόπιο

ΠΟΣΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, αυτή η ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ο ιός σκοτώνει το 10 τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνει.

Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας σε πιο ήπια στελέχη είναι κοντά στο ένα στα 100. Αυτή είναι μια εικόνα παρόμοια με εκείνη όταν άρχισαν να γίνονται αισθητά τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Covid.

Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν όλα το δυτικό αφρικανικό στέλεχος του ιού, προκαλώντας ήπια ασθένεια σε σύγκριση με το στέλεχος της Κεντρικής Αφρικής.

Αν και οι δοκιμές συνεχίζονται, τα κρούσματα στην Πορτογαλία και την Ισπανία πιστεύεται ότι έχουν επίσης μια πιο ήπια εκδοχή.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Επειδή η ευλογιά των πιθήκων σχετίζεται στενά με τον ιό που προκαλεί την ευλογιά, τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τη μόλυνση με ευλογιά.

Από την άλλη πλευρά, ένα εμβόλιο ειδικό για αυτόν τον ιό, το Jynneos, γνωστό και ως Imvamune ή Imvanex, έχει άδεια στις ΗΠΑ, αλλά αυτό το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο είναι περίπου 85 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από την ευλογιά των πιθήκων. Αντιιικά φάρμακα και αίμα που λαμβάνεται από άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΔΩΣΕ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ;

Ενώ συνεχίστηκαν τα κρούσματα μικρής κλίμακας στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ένα κρούσμα από τις ΗΠΑ.

Ανακοινώθηκε ότι ο άνδρας που ταξίδεψε πρόσφατα στον Καναδά είναι το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται φέτος στις ΗΠΑ. Όμως οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι περισσότερα και προετοιμάζονται γι’ αυτό.

Αξιωματούχοι της πολιτείας της Μασαχουσέτης ανέφεραν την Τετάρτη ένα σπάνιο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε έναν άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στον Καναδά και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι άρχισαν να ερευνούν εάν συνδέεται με μικρά κρούσματα στην Ευρώπη.

Η ευλογιά των πιθήκων περιορίζεται συνήθως στην Αφρική και σπάνιες περιπτώσεις στις ΗΠΑ και αλλού συχνά συνδέονται με ταξίδια σε αυτήν την ήπειρο. Λίγα επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί αυτόν τον μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήταν σε επαφή με αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά στο πλαίσιο της έρευνας. Ωστόσο, “προς το παρόν, δεν έχουμε καμία πληροφορία που να συνδέει την υπόθεση της Μασαχουσέτης με τις περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε η Jennifer McQuiston, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ Η.Π.Α

«Νομίζω ότι είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα περισσότερων κρουσμάτων», είπε ο McQuiston, αν και αυτή είναι η μόνη περίπτωση στις ΗΠΑ που γνωρίζει το CDC.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η υπόθεση των ΗΠΑ δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το κοινό και ο κάτοικος της Μασαχουσέτης νοσηλεύτηκε, αλλά είναι καλά.

Ο McQuiston είπε ότι ο άνδρας πήγε στον Καναδά στα τέλη Απριλίου για να συναντηθεί με φίλους και επέστρεψε στις αρχές Μαΐου. Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι ο άνδρας ταξίδευε με το ιδιωτικό του όχημα.

Ταυτόχρονη επιχείρηση εναντίον εμπόρων δηλητηριάσεων στην Κωνσταντινούπολη

Ταυτόχρονη επιχείρηση εναντίον εμπόρων δηλητηριάσεων στην Κωνσταντινούπολη

Πέρυσι, οι πολιτείες του Τέξας και του Μέριλαντ ανέφεραν από ένα κρούσμα μεταξύ ατόμων που ταξίδευαν στη Νιγηρία.

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως ξεκινά με μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη και διόγκωση των λεμφαδένων, ακολουθούμενη από εξάνθημα στο πρόσωπο και το σώμα. Έχει μεταδοθεί στους ανθρώπους στην Αφρική μέσω δαγκωμάτων τρωκτικών ή μικρών ζώων και γενικά δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ωστόσο, ερευνητές στην Ευρώπη λένε ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες και οι αρχές ερευνούν την πιθανότητα να μεταδοθούν ορισμένες λοιμώξεις μέσω στενής επαφής κατά τη σεξουαλική επαφή.

Η ασθένεια είναι συνήθως ήπια, αν και υπάρχουν δύο κύρια στελέχη.

Το στέλεχος του Κονγκό είναι πιο επικίνδυνο, με ποσοστό θνησιμότητας έως και 10%. Αυτό με ποσοστό θνησιμότητας άνω του 1 τοις εκατό των περιπτώσεων ονομάζεται στέλεχος της Δυτικής Αφρικής.

Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρονται να είναι του στελέχους της Δυτικής Αφρικής. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση από τις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek