Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα ελληνικά μέσα μιλούν για αυτό: Οι δύο κινήσεις της Τουρκίας

  • από
Τα ελληνικά μέσα μιλούν για αυτό: Οι δύο κινήσεις της Τουρκίας
Τα ελληνικά μέσα μιλούν για αυτό: Οι δύο κινήσεις της Τουρκίας

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις, που εκτροχιάστηκαν με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, δεν μειώνουν την ένταση. Τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν για άλλη μια φορά την Τουρκία με πολύ διαφορετικές ειδήσεις στους τίτλους τους σήμερα.

ΤΑ ΔΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Καθημερινή έγραψε ότι η διοίκηση της Αθήνας αναμένει δύο πιθανές κινήσεις από την Άγκυρα το καλοκαίρι. Ο Βασίλης Νέδος υπέγραψε την ανάλυση με τον τίτλο «Ο Ερντογάν ανεβάζει τη θερμοκρασία – δύο κινήσεις που σχεδιάζει η Τουρκία και ο ρόλος των ΗΠΑ» στην ελληνική σελίδα της εφημερίδας και «Η Αθήνα βλέπει την Άγκυρα να αυξάνει τις εντάσεις» στην αγγλική σελίδα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Τουρκία ενδέχεται να μπει σε μια «επίσημη πρόκληση» φέρνοντας το «καθεστώς» των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, τα οποία θα έπρεπε να είναι άοπλα σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Η Αθήνα αναμένει από την Άγκυρα να στείλει μια επιστολή ή να δώσει μια νότα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Feridun Sinirlioğlu. Γράφοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει στο βήμα της Τουρκίας, η Καθημερινή σημειώνει ότι η διοίκηση της Αθήνας υπέβαλε επιστολή στον ΟΗΕ τον περασμένο μήνα σχετικά με το «καθεστώς» των νησιών.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Η Καθημερινή έγραψε ότι η αποστολή ερευνητικού πλοίου από την Τουρκία μεταξύ των νησιών Κρήτης και Ρόδου είναι μια πιθανή δεύτερη κίνηση. Η διοίκηση της Αθήνας αναμένει από την Άγκυρα να εκδώσει νέα άδεια εξερεύνησης στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, με αυτό το βήμα, η Τουρκία θα προωθήσει περαιτέρω τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που έχει εκφράσει γύρω από το νησί Μέις, που βρίσκεται απέναντι από το Κας.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι η Αθήνα βλέπει σχεδόν σίγουρα αύξηση της έντασης τους καλοκαιρινούς μήνες και ότι οι ΗΠΑ, που βρίσκονται σε επαφή με την Άγκυρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν «βαλβίδα ασφαλείας». Η ανάλυση έδειξε ότι η ελληνική πλευρά ήλπιζε ότι η Ουάσιγκτον θα συμβούλευε την Άγκυρα να μαλακώσει τη στάση της.


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΕ ΚΟΥΡΕΛΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Σε άλλη είδηση ​​στην Καθημερινή, αναφέρθηκε ότι το τουρκικό προξενείο στο Ψυχικό της πρωτεύουσας Αθήνας δέχτηκε επίθεση από μια αναρχική ομάδα που ονομάζεται Ρουβίκωνας (Ρουβίκωνας). Φάνηκε ότι οι δράστες, που ήρθαν μπροστά από το προξενείο με τις μοτοσυκλέτες τους, κουβαλούσαν κουρέλια της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.


ΤΑ ΝΕΑ: ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΥΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Ανάλογη ανάλυση με την Καθημερινή ανέβασε στη σελίδα της και η εφημερίδα Τα Νέα. Στην ανάλυση που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Τουρκικές κινήσεις που θα αυξήσουν την πίεση-Σενάρια θερμού καλοκαιριού», μεταφέρθηκαν οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ανάλυση, η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει νέα ερευνητικά πλοία στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο για να δοκιμάσει την απάντηση της Ελλάδας. Το εν λόγω βήμα συζητείται στους διαδρόμους τόσο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Άμυνας.

Τα Νέα έγραψαν επίσης ότι η πιθανή διαδρομή των τουρκικών ερευνητικών πλοίων θα μπορούσε να είναι η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Ρόδου. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Άγκυρα μπορεί να προσπαθήσει να απεικονίσει τη συμφωνία περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη με τη Λιβύη στο πεδίο.

Στον τίτλο των Τα Νέα υπάρχουν τα λόγια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή με στόχο την Τουρκία. ‘Υβριδικός ο πόλεμος του Ερντογάν με την Ελλάδα-Τι είπε Έλληνας στρατηγός;’ Στην είδηση ​​που παρουσιάζεται υπό τον τίτλο, υποστηρίχθηκε ότι στόχος της Άγκυρας ήταν να φέρει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ;

Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, γνωστή για την εγγύτητά της με τη διοίκηση της Αθήνας, περιελάμβανε το άρθρο του Γεώργιου Αναστασιάδη, του ελληνικής καταγωγής Αρχισυντάκτη της γερμανικής εφημερίδας Münchner Merkur. Το σχόλιο με τίτλο «Σύγκρουση στα νησιά του Αιγαίου: Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο» στο γερμανικό πρωτότυπο, προστέθηκε στις σελίδες του Ελεύθερου Τύπου, «Πόσο δυνατός είναι ένας τουρκοελληνικός πόλεμος;» μεταφέρθηκε στον τίτλο.

Ο Γκέοργκ Αναστασιάδης συμπεριέλαβε σχόλια που κατηγορούν την Τουρκία σε όλη την ανάλυσή του, υποστηρίζοντας ότι Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται στο ίδιο σκάφος ενάντια σε μια πιθανή εισροή μεταναστών.

ΜΑΤΙΑ ΚΟΙΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Το CNN Greece, από την άλλη, επισήμανε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στη Μαδρίτη της Ισπανίας, με τίτλο «Τουρκικές προκλήσεις-Η Αθήνα προετοιμάζεται για νέα διπλωματική πορεία».

Γράφοντας ότι η Ελλάδα θα παραπονεθεί για άλλη μια φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία, το CNN ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και τη Νότια Κύπρο. Σύμφωνα με το CNN Greece, βασικός στόχος της Αθήνας είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ και η Τουρκία θα παραπονεθεί στα μέλη της συμμαχίας. Το πιο σημαντικό θέμα από την ελληνική πλευρά είναι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με το CNN Greece, ο Μπάιντεν ενδέχεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σεισμό προκάλεσαν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Σμύρνης την τελευταία ημέρα της άσκησης Έφεσος-2022. Η δήλωση Ερντογάν, “Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Θα καταλήξει σε καταστροφή. Τον καλούμε να μείνει μακριά από κινήσεις που θα οδηγούσαν σε μεταμέλεια, όπως έκανε πριν από έναν αιώνα, και να συνέλθει” στα ελληνικά ΜΜΕ απειλεί «η νέα Μικρασιατική καταστροφή»! παρουσιάζονται κάτω από τους τίτλους. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε εσπευσμένα 16 χάρτες.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, φιλοξενώντας τη διακοσαετία από τον ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, συναντήθηκε με τον ηγέτη των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Φορώντας μια γαλανόλευκη γραβάτα, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, ο ηγέτης των ΗΠΑ χαιρέτησε τον Μητσοτάκη με τη φράση «I am Joe Bidenopulos».

Ο Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώ στην Ουάσιγκτον συζητήθηκε και η πώληση των τζετ F-35, τα οποία η Τουρκία είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα, στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα δεχτούν ποτέ τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και κατηγόρησε την Τουρκία: «Σας ζητώ, αξιότιμα ​​μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχάσετε την ανοιχτή πληγή που προκάλεσε τα ατελείωτα βάσανα του Ελληνισμού στην τα τελευταία 48 χρόνια. Μιλάω για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπα χθες στον Πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς στην Κύπρο δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί μια λύση δύο κρατών».

Ο Έλληνας ηγέτης, του οποίου οι δηλώσεις για την Κύπρο καταχειροκροτήθηκαν από τα μέλη του Κογκρέσου, αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου χωρίς να αναφέρει το όνομα της Τουρκίας: «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής ως προς αυτό. Δεν θα δεχθούμε ανοιχτές πράξεις επίθεσης που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και την κυριαρχία μας και τα δικαιώματα γης μας και αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν σε πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Η φράση «Δεν υπάρχει πια κανένας Μητσοτάκης για μένα» του προέδρου Ερντογάν τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ήταν αρκετή για να διαλύσει το κλίμα στην Αθήνα, η οποία ήταν εορταστική μετά την περιοδεία στην Ουάσιγκτον.

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Υπήρξε μεγάλη μάχη στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020. Η Τουρκία έστειλε ερευνητικό πλοίο συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο. Απελπισμένη από την κίνηση της Άγκυρας, η Ελλάδα ξεκίνησε ασκήσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακόμα και τη Σαουδική Αραβία, ειδικά με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η διοίκηση της Αθήνας έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ελλάδα αγόρασε αεροσκάφη Rafale και πολεμικά πλοία από τη Γαλλία, ενώ το Παρίσι έστειλε το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην πρωτεύουσα Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας στην ένταση, έστειλαν αεροπλανοφόρο στη βάση της Σούδας στο νησί της Κρήτης. Η Strike Force, με επικεφαλής το USS Dwight D. Eisenhower, αποτελούμενη από 22 πολεμικά πλοία και 5.600 στρατιώτες, στάλθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Καθιστώντας τη Σούδα τη βάση της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αμερικανικός στρατός φιλοξένησε και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη βάση της Κρήτης. Ο Πομπέο πόζαρε στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, που από το καλοκαίρι του 2020 σχεδόν κάθε εβδομάδα πραγματοποιούν ασκήσεις με τον ελληνικό στρατό, δεν περιορίστηκε στη Μεσόγειο. Έλληνες και Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων συμμετείχαν στις κοινές ασκήσεις που κάλυπταν όλο σχεδόν το Αιγαίο, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Τα ελληνικά μέσα έγραψαν ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να αποκτήσουν μόνιμες βάσεις στην Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκσυγχρονίζουν επί του παρόντος τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 που κατέχει η Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον, η οποία αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, έχει βάλει στην ατζέντα της την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek