Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων αυξήθηκαν στα 219

  • από
Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων αυξήθηκαν στα 219
Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων αυξήθηκαν στα 219

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε ότι 219 περιπτώσεις καταγράφηκαν εκτός αφρικανικών χωρών όπου ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνεχώς παρών. Ο ιός εξαπλώνεται για πρώτη φορά μεταξύ εκείνων που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιών σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής όπου η ασθένεια αυτή είναι ενδημική.

Η τελευταία δήλωση του ECDC σχετικά με την επιδημία περιελάμβανε τη διαπίστωση ότι ο ιός εξαπλώνεται κυρίως στους ομοφυλόφιλους νέους άνδρες. Σημειώθηκε επίσης ότι όσοι είχαν πολλούς συντρόφους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Στην Αγγλία, όπου πρωτοεμφανίστηκε η ευλογιά των πιθήκων στις αρχές του μήνα, εντοπίστηκαν 71 ασθενείς, ενώ διαγνώστηκαν 51 στην Ισπανία, 37 στην Πορτογαλία, 15 στον Καναδά και 9 στις ΗΠΑ. Αν και το ECDC σημειώνει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι «πολύ χαμηλός», ο αριθμός των κρουσμάτων μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, από 38 στις 20 Μαΐου. Ενώ καταγράφηκε ότι η νόσος ξεπεράστηκε με «ήπια» συμπτώματα, δεν έχει αναφερθεί ακόμη θάνατος.

ΕΝΔΗΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Η ευλογιά των πιθήκων, μια πιο ήπια ασθένεια από την ευλογιά, είναι ενδημική σε 11 χώρες στη δυτική και κεντρική Αφρική. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο ή θεραπεία, το εμβόλιο της ευλογιάς παρέχει 85% προστασία έναντι αυτού του ιού. Επίσης, οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ακόμη και αν δεν είναι εμβολιασμένοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek