Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τελευταία στιγμή… Απαγόρευση «εισόδου στη χώρα» του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον από τη Ρωσία!

  • από
Τελευταία στιγμή... Απαγόρευση «εισόδου στη χώρα» του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον από τη Ρωσία!
Τελευταία στιγμή... Απαγόρευση «εισόδου στη χώρα» του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον από τη Ρωσία!

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι απαγόρευσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας και 10 άλλα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικούς να εισέλθουν στη χώρα. Το υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση ελήφθη «εν όψει των άνευ προηγουμένου εχθρικών ενεργειών της βρετανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα των κυρώσεων κατά ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων» και ότι ο κατάλογος θα επεκταθεί σύντομα.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Προς τα τέλη Μαρτίου, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε «65 νέες κυρώσεις για την αποκοπή των ζωτικών βιομηχανιών που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν». Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner Group, η οποία θεωρείται ο ιδιωτικός στρατός του Βρετανού Βλαντιμίρ Πούτιν, στρατηγικούς τομείς, τράπεζες και επιχειρηματικές ελίτ. Αναφέρθηκε ότι η Ομάδα Βάγκνερ είχε επιφορτιστεί με τη δολοφονία του Ουκρανού ηγέτη Ζελένσκι. Στους στρατηγικούς τομείς περιλαμβάνονται πολυάριθμες αμυντικές εταιρείες και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι. Τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprombank δεσμεύονται, μαζί με την Alfa Bank, τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει επίσης κυρώσεις στην Alrosa, τον μεγαλύτερο παραγωγό διαμαντιών στον κόσμο.

ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ LAVROV Daughter

Μεταξύ αυτών που επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ο δισεκατομμυριούχος «μεγιστάνας του πετρελαίου» Eugene Shvidler, ιδρυτής της Tinkoff bank Oleg Tinkov, ο Herman Gref, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank και η Polina Kovaleva, θετή κόρη του υπουργού Εξωτερικών Lavrov. Η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η οποία διορίστηκε «δήμαρχος» της Μελιτόπολης από τη Ρωσία, επιβλήθηκε επίσης κυρώσεων.

Στα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις δεσμεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν προς ή από το ΗΒ. Οι σημερινές κυρώσεις ανεβάζουν τη συνολική παγκόσμια αξία ενεργητικού των τραπεζών που έχει επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την κατοχή σε περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια λίρες και την καθαρή αξία ενεργητικού των ολιγαρχών και των μελών της οικογένειας σε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια στερλίνες. Ένας άλλος υπόδικος ολιγάρχης, ο Eugene Markovich Shvidler, είναι ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τον Roman Abramovich. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύρια λίρες.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΡΩΣΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡ

Σε δήλωση του Γραφείου του Βρετανού Πρωθυπουργού τον Απρίλιο, αναφέρθηκε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank δεσμεύτηκαν και όλες οι νέες ξένες επενδύσεις από την Αγγλία στη Ρωσία έληξαν. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι όλες οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλάβει δράση κατά των ολιγαρχών και βασικών στρατηγικών τομέων και ότι η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα καλέσει τους συναδέλφους της στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G7 να διατηρήσουν τη δυναμική στα νέα κύματα κυρώσεων. Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Sberbank και της Credit Bank of Moscow δεσμεύτηκαν, αναφέρθηκε ότι η Sberbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρωσία και αυτή η απόφαση κυρώσεων ελήφθη σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι έληξαν όλες οι νέες ξένες επενδύσεις από την Αγγλία στη Ρωσία, αναφέρθηκε ότι το ύψος των βρετανικών επενδύσεων στη Ρωσία το 2020 είναι πάνω από 11 δισεκατομμύρια λίρες και αυτό θα είναι ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τη ρωσική οικονομία. Στη δήλωση, αναφέρθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τερματίσει κάθε εξάρτησή του από τον ρωσικό άνθρακα και το πετρέλαιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά το οποίο δηλώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τερματίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek