Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Την τελευταία στιγμή… η Βρετανία αποφάσισε να εκδώσει στις ΗΠΑ τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ

  • από
Την τελευταία στιγμή... η Βρετανία αποφάσισε να εκδώσει στις ΗΠΑ τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ
Την τελευταία στιγμή... η Βρετανία αποφάσισε να εκδώσει στις ΗΠΑ τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Έτσι, η απόφαση του δικαστηρίου εγκρίθηκε από το υπουργείο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συνέχιση της νομικής διαδικασίας.

Αναφέρθηκε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της απόφασης έκδοσης στις ΗΠΑ εντός 2 εβδομάδων.

Από την άλλη, εάν η έφεση του Ασάνζ απορριφθεί, αναμένεται να απελαθεί εντός 28 ημερών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΕΝΤΟΣ 14 ΗΜΕΡΩΝ

Το Wikileaks περιέγραψε την απόφαση έκδοσης ως «μια πικρή μέρα για την ελευθερία του Τύπου».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι ο νόμος περί έκδοσης του 2003 απαιτεί από τον υπουργό να υπογράψει την εντολή έκδοσης εάν δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που να εμποδίζουν την έκδοση.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι μετά την αξιολόγηση των αποφάσεων των αγγλικών δικαστηρίων και του ανώτατου δικαστηρίου, αποφασίστηκε η έκδοση του Jualian Assange στις ΗΠΑ και ότι διατηρεί το δικαίωμα του Assange να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 14 ημερών.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο τουρκικό Euronews, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι τα αγγλικά δικαστήρια έκριναν ότι η έκδοση του Ασάνζ δεν ήταν καταπιεστική, άδικη ή κατάχρηση της διαδικασίας και ότι η έκδοση δεν δημιούργησε κατάσταση ασύμβατη με μια δίκαιη δίκη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ.

Αναμένεται ότι η δικαστική μάχη θα συνεχιστεί για λίγο, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα αντίρρησης του Ασάνζ.

ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ASSANGE ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Δικαστήριο του Westminster στην πρωτεύουσα, Λονδίνο, αποφάσισε την έκδοση του Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες στην τελευταία του ακρόαση τον Απρίλιο και ο φάκελος στάλθηκε στην Υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, για πολιτική απόφαση.

Η Στέλλα Μόρις, η νεόνυμφη σύζυγος του Ασάνζ, δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου: «Μπορούν να εφαρμόσουν το τέταρτο άρθρο της συμφωνίας έκδοσης ΗΠΑ-ΗΒ, που απαγορεύει τις εκδόσεις λόγω πολιτικών εγκλημάτων. Επί του παρόντος παραβιάζουν τις δικές τους συμφωνίες. Αυτή είναι μια πολιτική υπόθεση. Πήγε απευθείας στον πολιτικό στίβο με την απόφαση του ειρηνοδικείου».

Για κατασκοπεία στις ΗΠΑ κατηγορείται ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολλά απόρρητα έγγραφα, μέσω Wikileaks, που αποδεικνύουν τις «εγκληματικές» ενέργειες των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Ασάνζ αντιτάχθηκε στην απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Ασάνζ αντιτάχθηκε στην απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek