Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι λέει η ΕΕ για την απόφαση της Ρωσίας για το ρούβλι;

  • από
Τι λέει η ΕΕ για την απόφαση της Ρωσίας για το ρούβλι;
Τι λέει η ΕΕ για την απόφαση της Ρωσίας για το ρούβλι;

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες του Βελγίου για τον ρωσικό αέριο και τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ. Μετά τη συνάντηση, η Γαλλίδα Υπουργός Περιβαλλοντικής Μεταμόρφωσης Barbara Pompili και ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Kadri Simson παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Σημειώνοντας ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ, ο Πομπίλι υπενθύμισε ότι η Ρωσία σταμάτησε τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και είπε: “Καταδικάζουμε έντονα τη μονομερή απόφαση της Gazprom να περικόψει τις αποστολές φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία. Αυτό είναι απαράδεκτο. Τα μέρη πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους βάσει των συμφωνιών», είπε.

Κανένας άμεσος κίνδυνος για την Πολωνία και τη Βουλγαρία

Τονίζοντας ότι τήρησαν τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Γαλλία στις αρχές Μαρτίου, ο Πομπίλι είπε: «Αυτή η κατάσταση έδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη για ανεξαρτησία από το ρωσικό φυσικό αέριο και την εξεύρεση νέων εναλλακτικών λύσεων» και είπε: «Είμαστε εργάζονται σε ένα μοντέλο πληρωμών που συμμορφώνεται με τους κανόνες που έχει υιοθετήσει η ΕΕ».

Ο Pompili είπε, “Εξετάσαμε την κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού για την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Μετά από αίτημα του Συμβουλίου της ΕΕ, η Επιτροπή της ΕΕ θα ανακοινώσει σύντομα το σχέδιο REPowerEU. Αυτό το σχέδιο θα σταθεροποιήσει τις τιμές, θα συντονίσει την ανταπόκριση στις ενεργειακές ανάγκες. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ “Οι χώρες διατηρούν μια αδιάσπαστη ακεραιότητα γύρω από τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Η δέσμευσή μας στις αποφάσεις μας θα συνεχιστεί”, είπε.

«Η πληρωμή σε ρούβλια είναι παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ»

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ διαδραματίζουν βασικό ρόλο και ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι να είμαστε ενωμένοι.

Σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει το δικαίωμα να απορρίψει το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια για την ενέργεια και να ανοίξει λογαριασμό στη Ρωσία για αυτό, ο Σίμσον είπε, «Οποιαδήποτε πληρωμή σε ρούβλια θα συνιστά παραβίαση των αποφάσεων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ». έχουν τεθεί κανόνες για τις επιχειρήσεις και πρέπει να τους τηρούν», είπε ο Simson, «οι πληρωμές πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια».

Λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλη πηγή ορυκτών καυσίμων που να μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο και ότι είναι απαραίτητο να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εναλλακτική λύση, ο Simson δήλωσε ότι στοχεύουν στην παραγωγή λύσεων που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ με το πρόγραμμα REPowerEU που θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek