Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Χρόνια μετά, είναι και πάλι στην ατζέντα! “Ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής”

  • από
Χρόνια μετά, είναι και πάλι στην ατζέντα!  "Ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής"
Χρόνια μετά, είναι και πάλι στην ατζέντα! "Ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής"

Ήταν μόλις 32 ετών όταν οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια τον ανακήρυξαν «δημόσιο εχθρό νούμερο ένα». Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του θα είχε προσλάβει μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων και θα ζητούσε επαγγελματική βοήθεια για να αποκαταστήσει την κατεστραμμένη εικόνα του. Αντίθετα, συνέχισε να διαβάζει και να ενοχλεί τον κόσμο αυξάνοντας τη δόση.

Δίνει πολύ σκληρές απαντήσεις σε όσους τον κατακρίνουν στις διαδικτυακές συνομιλίες που φιλοξενεί, καυχιέται για το «Σήμερα πάλι ήμουν πολύ όμορφος στην τηλεόραση», γελάει σαν τον Τζόκερ, τον κακό των ταινιών του Μπάτμαν, προσβάλλει όσους προσπαθούν να διακόψουν και χρησιμοποιούσε δύο γραμμές κοινής λογικής στον αέρα, και το πιο σημαντικό, περισσότερο από τη δική του απαίσια συμπεριφορά. Φαινόταν να διασκεδάζει. Σκέφτηκε, σύμφωνα με τα λόγια της πρώην του, «είναι απλώς διασκεδαστικό να ενοχλείς τον κόσμο».

Το όνομά του ήταν Μάρτιν Σκρέλι, το παρατσούκλι του ήταν «Pharma Bro» και κατάφερε να του απονεμηθεί ο τίτλος του «Πιο Μισημένου Ανθρώπου της Αμερικής» σε ένα βράδυ και πολλούς κακούς τίτλους που δεν μπορούμε να αναφέρουμε εδώ. Ποιος ήταν λοιπόν αυτός ο Shkreli; Τι είχε κάνει; Ποιος ήταν ο λόγος που αυτό το νεαρό στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας μετατράπηκε σε αντικείμενο μίσους χωρίς εξαίρεση; Ας τα πάρουμε από την αρχή αν θέλετε…

ΥΠΕΡ ΕΥΦΥΟΣ ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Σύμφωνα με τα νέα στη Hürriyet, ο Shkreli, ο οποίος γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1983, ως γιος γονέων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Αλβανία και την Κροατία, μεγάλωσε σε μια γειτονιά όπου ζούσαν εργατικές οικογένειες στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Διακρίθηκε για την ευφυΐα του από την παιδική του ηλικία. Τόσο πολύ που παρέλειψε μερικά μαθήματα ενώ ήταν στο σχολείο και αποφοίτησε από το Baruch College της Νέας Υόρκης το 2004 με πτυχίο επιχειρήσεων.

Η Shkreli ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 17 ετών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ασκούμενος στο hedge fund Cramer Berkowitz & Co, που ιδρύθηκε από τον τηλεοπτικό διάσημο Jim Cramer. Ίδρυσε το δικό του hedge fund Elea Capital Management το 2006. Το επόμενο έτος, η Elea χρεοκόπησε ως αποτέλεσμα της αγωγής 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων που κατέθεσε η Lehman Brothers. (Το γεγονός ότι η Lehman Brothers δεν έζησε για να δει το τέλος της υπόθεσης έμεινε στην ιστορία ως ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.)

Μετά το Elea, ο Shkreli ξεκίνησε το MSMB Captal Management το 2008. Μέσω αυτού του hedge fund, ίδρυσε πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Turing Pharmaceuticals.

Οι New York Times προειδοποιούν τον Μπάιντεν για την Ουκρανία

Οι New York Times προειδοποιούν τον Μπάιντεν για την Ουκρανία

Ωστόσο, ο Turing δεν ήταν η πρώτη δουλειά του Shkreli σε αυτόν τον κλάδο. Με την εταιρεία με την επωνυμία Retrophin, την οποία ίδρυσε το 2011, είχε ως στόχο να επικεντρωθεί στα φάρμακα που αναπτύχθηκαν για σπάνιες ασθένειες. Το 2014, απολύθηκε από την ανώτατη διευθυντική θέση της Shkreli Retrophin για φερόμενες παρατυπίες σε νομικές συμφωνίες.

Το επόμενο έτος, η Retrophin υπέβαλε μήνυση 65 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του Shkreli. Το κατηγορητήριο ισχυριζόταν ότι ο μοναδικός σκοπός της ίδρυσης του Shkreli και της κυκλοφορίας του στο χρηματιστήριο ήταν να εξοφλήσει τα χρέη που οφείλονταν στους επενδυτές της χρεοκοπημένης MSMB. Με άλλα λόγια, ο Shkreli κατηγορήθηκε ότι μετέφερε κρυφά χρήματα από τη μια εταιρεία στην άλλη.

Ο Shkreli, από την άλλη πλευρά, αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας τότε στους New York Times, «Φτιάχνουν αυτή την τρελή και αδύνατη ιστορία για να με εξαπατήσουν».

ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ 5500 τοις εκατό ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

Με λίγα λόγια, ήταν μια πολυάσχολη περίοδος για τον Shkreli. Τα γεγονότα όμως που έφεραν αυτόν τον νεαρό στην ατζέντα των ΗΠΑ αλλά και του υπόλοιπου κόσμου και που τον έκαναν να τον αποκαλούν «Pharma Bro» δεν είχαν συμβεί ακόμα.

Ο Shkreli ίδρυσε την Turing Pharmaceuticals τον Φεβρουάριο του 2015 μετά την απόλυσή του από τη Retrophin. Στόχος τους, ισχυρίστηκε η εταιρεία, ήταν να εργαστούν σε φάρμακα για χρήση σε σοβαρές ασθένειες για τις οποίες οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Η αποστολή του Turing συνοψίστηκε στον ιστότοπό του ως «Βοηθώντας τους ασθενείς που συχνά στερούνται αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών».

Η εταιρεία είχε μόνο δύο φάρμακα στο χαρτοφυλάκιό της: το Vecamyl και το Daraprim, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Ο κόσμος γνώρισε τον Νταραπιρίμ τη δεκαετία του 1950. Αυτό το φάρμακο, το οποίο έχει το δραστικό συστατικό «πυριμεθαμίνη» και εισήχθη στην αγορά το 1953, αναπτύχθηκε για τη θεραπεία της τοξοπλάσμωσης, μιας σπάνιας παρασιτικής λοίμωξης στον άνθρωπο.

Τον Αύγουστο του 2015, 62 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Daraprim, η Turing Pharmaceuticals απέκτησε όλα τα δικαιώματα κατασκευής, πωλήσεων και εμπορίας για το φάρμακο. Κατά τη στιγμή της πώλησης, ένα μόνο tablet κόστιζε 13,50 δολάρια. Μόλις ένα μήνα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι η τιμή πώλησης του Daraprim είχε αυξηθεί στα 750 $ ανά tablet.

Ο Shkreli υποστήριξε ότι αυτή η αύξηση ήταν μια κίνηση που άξιζε, επειδή το Daraprim ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο φάρμακο. Συγκρίνοντας τη φθηνή έκδοση του Daraprim με «μια Aston Martin που πωλείται στην τιμή ενός ποδηλάτου», ο Shkreli δήλωσε ότι το κέρδος που θα πραγματοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της φόρμουλας του φαρμάκου.

Η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο της Φινλανδίας!

Η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο της Φινλανδίας!

Όταν το φάρμακο αυξήθηκε κατά 5500 τοις εκατό μέσα σε μια νύχτα, το κοινό σηκώθηκε ξαφνικά. Με τις αντιδράσεις ομάδων για τα δικαιώματα των ασθενών, πολιτικών και εκατοντάδων χρηστών του Twitter, ο Shkreli έγινε το επίκεντρο της προσοχής στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, στις ειδήσεις των New York Times της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, αναφέρθηκε ότι «Η τιμή του φαρμάκου αυξήθηκε από 13,5 δολάρια σε 750 δολάρια σε μια νύχτα» και αναφέρθηκε ότι αυτή η κατάσταση προκάλεσε το ετήσιο κόστος θεραπείας ορισμένων ασθενών να φτάσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai Icahn, Δρ. Η Judith Aberg είπε, “Τι κάνουν διαφορετικά για να προκαλέσουν αυτή τη δραματική αύξηση;” ρωτούσε.

Δεν τον αποκαλούν τον πιο μισητό άνθρωπο της Αμερικής για τίποτα…

“ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ”

Για να πούμε την αλήθεια, δεν έκαναν και πολλά διαφορετικά. Είδε ότι οι ασθενείς από το Shkre έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αυτό το φάρμακο και ήθελε να αυξήσει τα κέρδη του. Οι συμφωνίες προμήθειας που έκανε για να εμποδίσει τις αντίπαλες φαρμακευτικές εταιρείες να κυκλοφορήσουν γενόσημες εκδόσεις αυτού του μη κατοχυρώσιμου φαρμάκου κατέστησαν επίσης πολύ σαφές ποιες ήταν οι προθέσεις του Shkreli.

Επιπλέον, τέτοιες αυξήσεις τιμών και αντιανταγωνιστικές κινήσεις δεν ήταν πρωτοφανείς στη φαρμακοβιομηχανία. Ωστόσο, η στάση του Shkreli ενόχλησε το κοινό τουλάχιστον όσο η αύξηση της τιμής του φαρμάκου, ίσως και περισσότερο από αυτό.

Σκληρές απαντήσεις έδωσε ο Σκρέλι σε όσους τον επέκριναν με δηλώσεις του στο Twitter. Χαρακτήρισε την αύξηση των τιμών ως «τη λειτουργία του καπιταλισμού» και υποστήριξε ότι οι ασφάλειες και άλλα προγράμματα στήριξης θα αποτρέψουν τους άπορους από το να έχουν προβλήματα πρόσβασης στην ιατρική.

Υποστήριξε ότι τα μέσα ενημέρωσης τον επέλεξαν ως θύμα, παραθέτοντας ένα διάσημο τραγούδι του Eminem, λέγοντας: “Τα μέσα δείχνουν να μου δείχνουν με το δάχτυλο. Μετά θα τους δείξω ένα δάχτυλο, αλλά όχι τον δείκτη ή τον ροζ”.

Μη μπορώντας να αντέξει την πίεση, ο Shkreli ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι θα μείωναν την τιμή του Daraprim. «Αποφασίσαμε να μειώσουμε την τιμή του Daraprim σε σημείο που θα είναι πιο προσιτό αλλά θα επιτρέψει στην εταιρεία μας να διατηρήσει ένα οριακό κέρδος», είπε στο ABC News. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι ευπρόσδεκτες». Το εύρος του σχεδίου έγινε σαφές τον Νοέμβριο: Το φάρμακο θα πωλούνταν στα νοσοκομεία στη μισή τιμή. Ωστόσο, οι ασθενείς θα εξακολουθούσαν να λαμβάνουν το φάρμακο, το οποίο έπρεπε να συνεχίσουν μετά το εξιτήριο, για 750 $.

Από την άλλη, ο Shkreli είχε τόση αυτοπεποίθηση ότι είχε δίκιο που τον Δεκέμβριο του 2015 ρωτήθηκε: «Τι θα κάνατε διαφορετικά αν είχατε την ευκαιρία να γυρίσετε τον χρόνο πίσω;». «Μάλλον θα έβαζα την τιμή πάνω από 750 δολάρια», απάντησε με αυτό το αυτάρεσκο χαμόγελο που δεν έσβησε ποτέ από το πρόσωπό του.

Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ

Εν μέσω αυτών των συζητήσεων, ο Shkreli κρατήθηκε. Αλλά δεν ήταν επειδή διακινδύνευσε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων αυξάνοντας το φάρμακο. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία για να παραπλανήσει τους επενδυτές της MSMB Capital Management και της MSMB Healthcare και για να χειραγωγήσει την τιμή της μετοχής της φαρμακευτικής εταιρείας που ίδρυσε, Retrophin. Παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Turing την επομένη της κράτησής του.

Αναφέρθηκε ότι η Google έπρεπε να πληρώσει δικαιώματα

Αναφέρθηκε ότι η Google έπρεπε να πληρώσει δικαιώματα

Ο Shkreli βρισκόταν σε δίκη εν αναμονή της δίκης. Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2017, κρίθηκε ότι διέπραξε «υποκίνηση σε επίθεση» σε μια ανάρτηση στο Facebook όπου η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα έδινε ένα μεγάλο βραβείο σε όποιον έφερνε ένα τρίχωμα «με τη ρίζα». Αν και είπε «ήταν ένα αστείο», τέθηκε εκ νέου υπό κράτηση αφού ο δικαστής έκρινε ότι παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του και στάλθηκε σε φυλακή στη Νέα Υόρκη.

Η υπόθεση διαφθοράς εκδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2018 και ο Shkreli κρίθηκε ένοχος. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση στην ακρόαση απόφασης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018. (Οι εισαγγελείς ζήτησαν 15 χρόνια και οι δικηγόροι 18 μήνες.) Ο Shkreli έπρεπε να επιστρέψει τα 7,4 εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε από αυτές τις διαφθορές και να πληρώσει 75.000 δολάρια ως αποζημίωση.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο δικηγόρος του Benjamin Brafman δήλωσε ότι ο Shkreli είναι ένας πολύ δύσκολος πελάτης να εκπροσωπηθεί και είπε: “Μερικές φορές θέλω να αγκαλιάσω τον Martin σφιχτά, να τον αγκαλιάσω, να τον ηρεμήσω. Μερικές φορές βρίσκομαι να θέλω να τον χτυπήσω με γροθιά στο πρόσωπο”.

Ο Shkreli, από την άλλη, οπισθοχώρησε από τη συνηθισμένη του ανυποχώρητη συμπεριφορά και δακρυσμένος είπε: “Δεν υπάρχει συνωμοσία για τον τερματισμό του Martin Shkreli. Τελείωσα τον Martin Shkreli με τις επαίσχυντες και επαίσχυντες ενέργειές μου”.

ΕΤΗΜΕΡΑ: ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ DARAPRIM

Ενώ ο Shkreli εξέτιε ποινή φυλάκισης, το 2020 η Turing, τώρα η Vyera Pharmaceuticals, υπέβαλε αγωγές σχετικά με το Daraprim από 7 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Μετά από ακροάσεις τον Δεκέμβριο του 2021, ο Shkreli κρίθηκε και πάλι ένοχος.

Στις 14 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το κέρδος των 64,6 εκατομμυρίων δολαρίων που ο Shkreli και η πρώην εταιρεία του είχαν αυξήσει την τιμή του Daraprim κρίθηκε αθέμιτο πλεονέκτημα και κατά παράβαση των μονοπωλιακών νόμων. Ενώ ο Shkreli καταδικάστηκε να επιστρέψει αυτά τα χρήματα, του απαγόρευσαν επίσης να εργαστεί στη φαρμακοβιομηχανία για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, ένα από τα μέρη στην υπόθεση, δήλωσε σε δήλωση μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας: «Ενώ οι Αμερικανοί βρίσκονταν σε αγώνα ζωής ή θανάτου, ο Shkreli και ο σύντροφός του αύξησαν παράνομα το τίμημα μιας ζωής. Αλλά οι Αμερικανοί μπορούν να είναι ήσυχοι γιατί ο Martin Shkreli δεν είναι πλέον η Pharma Bro.”

ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΙΝΗΣ

Την ώρα που ο κόσμος κόντευε να ξεχάσει τον Shkreli και το χαμόγελό του, μια ενδιαφέρουσα είδηση ​​ήρθε στα πρακτορεία στις 18 Μαΐου.

Αποδείχθηκε ότι ο Shkreli αφέθηκε ελεύθερος πριν εκπνεύσει η ποινή του. Κάποιες φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν στα social media που έκαναν αυτό το γεγονός να ακουστεί. Έχει αναφερθεί ότι ο Shkreli, του οποίου οι αιτήσεις αποφυλάκισης απορρίφθηκαν στο παρελθόν και αναμένεται να παραμείνει στη φυλακή μέχρι το 2023, βρίσκεται επί του παρόντος σε κέντρο κοινωνικής αποκατάστασης και μπορεί να αποφυλακιστεί πλήρως από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο δικηγόρος του, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο Shkreli «έχει ολοκληρώσει όλα τα προγράμματα που του επιτρέπουν να λάβει μειωμένη ποινή».

“Συμβούλεψα τον κ. Shkreli να μην κάνει δηλώσεις όσο βρισκόταν στο κέντρο κοινωνικής αποκατάστασης. Ούτε αυτός ούτε εγώ έχουμε κάτι να πούμε αυτή τη στιγμή”, είπε ο Brafman στο Insider.

Η πρώτη δουλειά του Shkreli μετά την αποφυλάκισή του ήταν να τρέχει στο Facebook. Δημοσιεύοντας μια selfie, ο Shkreli είπε: «Είναι πιο εύκολο να βγεις από την πραγματική φυλακή παρά από τη φυλακή του Twitter». Ο Shkreli πιστεύεται ότι αναφέρεται στην αναστολή του λογαριασμού του το 2017 με αυτά τα λόγια.

Τον Ιανουάριο του 2017, ο Shkreli αποκλείστηκε για παρενόχληση της δημοσιογράφου Lauren Duca, η οποία είχε πάνω από εκατό χιλιάδες οπαδούς εκείνη την εποχή. Η Duca μοιράστηκε στιγμιότυπα οθόνης των DM που του έστειλε ο Shkreli. Ο Shkreli προσέφερε στον Duca να είναι το “plus one” του στην ορκωμοσία του Τραμπ.

Όχι μόνο αυτό, η Pharma Bro αντικατέστησε την εικόνα του εξωφύλλου με ένα κολάζ φωτογραφιών της Duca, γράφοντας «Σε αγαπώ με κάθε χτύπο της καρδιάς μου, καλώς ή κακώς, μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος». Ο Shkreli έκανε επίσης μια φωτογραφία προφίλ του Duca να μοντάρει το κεφάλι του αντί της γυναίκας του.

Αποδείχθηκε επίσης ότι ο Shkreli άνοιξε αμέσως λογαριασμό σε μια εφαρμογή γνωριμιών. Η πολιτιστική ανταποκρίτρια του BuzzFeed, Stephanie McNeal, έγραψε στο Twitter: «Έχουν περάσει δύο λεπτά από τότε που αποφυλακίστηκε, αλλά ο Martin Shkreli είναι ήδη στο Bumble».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek