Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Flash δήλωση «Τουρκίας» από τη Φινλανδία και τη Γερμανία

  • από
Flash δήλωση «Τουρκίας» από τη Φινλανδία και τη Γερμανία
  Flash δήλωση «Τουρκίας» από τη Φινλανδία και τη Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι εμπιστεύεται την Τουρκία να υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη δήλωσή του, ο Σολτς είπε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Σουηδία και η Φινλανδία, που ήθελαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, δεν εξέδωσαν στην Τουρκία 33 άτομα που ήταν μέλη της FETÖ/PDY και του PKK που διέμεναν στις χώρες τους. Η Τουρκία, από την άλλη, αντέδρασε πολύ σκληρά σε αυτή την κατάσταση και προέβη σε δήλωση καταδικάζοντας την κατάσταση.

Από την άλλη, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα επισκεφθούν την Τουρκία τις επόμενες ημέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε μια δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε ότι συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δήλωσε ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε κατά τη συνάντηση και είπε ότι «η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οι ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν». χρησιμοποίησε τη φράση.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Σύμφωνα με τις εξελίξεις της τελευταίας στιγμής στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö έκανε μια επικριτική δήλωση και δήλωσε ότι πιστεύει ότι το πρόβλημα με την Τουρκία σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα λυθεί.

Στην ομιλία του στο σουηδικό κοινοβούλιο, ο Niinisto ανέφερε την αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ:

«Οι δηλώσεις που έκανε η Τουρκία εμφανίζονται με διαφορετικές μορφές τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, πιστεύω ότι όλη αυτή η σύγχυση και η διαφωνία θα λυθεί σίγουρα με εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις».

Η έμφαση του Προέδρου στον εποικοδομητικό διάλογο τράβηξε την προσοχή και η κατάσταση ερμηνεύτηκε ως «βήμα πίσω» σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Αίτηση ένταξης της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη διαδικασία που πρέπει να βιώσουν ως προς αυτό.

ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Σε δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε ότι ο Φινλανδός πρέσβης στη Μόσχα, Antti Helanterya, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφέρθηκε ότι ο Πρέσβης Helanterya ενημερώθηκε για την απέλαση 2 υπαλλήλων της πρεσβείας της Φινλανδίας. «Η απέλαση 2 υπαλλήλων της Ρωσικής Πρεσβείας στο Ελσίνκι από τη Φινλανδία στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΕΕ κατά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων στον πρεσβευτή στο καθεστώς του Κιέβου, της κάλυψης των εγκλημάτων που διέπραξαν Ουκρανοί εθνικιστές στο Ντονμπάς και κατά των πολιτών πληθυσμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Δόθηκε σημείωμα διαμαρτυρίας σχετικά με την συγκρουσιακή στάση της Ρωσίας απέναντι στη Ρωσία.

Η Helanterya ενημερώθηκε επίσης ότι ήταν “απαράδεκτο” για 2 υπαλλήλους της πρεσβείας να παραμείνουν άλλο στη χώρα, ως απάντηση στις εν λόγω ενέργειες των φινλανδικών αρχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

elGreek